środa, 29 kwietnia 2015

Kalarepa do obiadu


Kalarepa. Warzywo które jest mało doceniane a szkoda, bo jest skarbnicą witamin. Zawiera bardzo dużo witaminy C, beta karotenu i błonnika. Jest również bogatym źródłem potasu, fosforu, jodu, miedzi, manganu, wapnia i sodu. Natomiast liście zawierają bardzo dużo żelaza. Dodatkowym walorem jest jej niska kaloryczność - w 100 g kalarepy mieści się zaledwie 27 kcal. A dzięki właściwościom moczopędnym warzywo wspiera pracę nerek i oczyszcza organizm z toksyn.

Kalarepa w tej postaci gości na moim stole od dzieciństwa i nawet M ją polubił. Nie pomijajcie dodatku liści - są smaczne i bardzo wzbogacają smak całej potrawy. Taka kalarepa nadaje się jako dodatek np. do jajka sadzonego, schabowego czy mielonych. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.


Składniki:
  • 2 duże kalarepy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sol, pieprz, vegeta
Kalarepę pozbawiamy liści i obieramy ze skórki. 1/3 liści dokładnie myjemy i odkrawamy z nich twarde łodygi. Liście zwijamy w rulonik i kroimy w plastry. Kalarepę kroimy w grube plastry a następnie w dużą kostkę. Liście oraz kalarepę wrzucamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby zawartość garnka była zakryta. Dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu aż warzywo zmięknie. Następnie przygotowujemy beszamel. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Teraz dolewamy po trochu wywaru, w którym gotowała się kalarepa i energicznie mieszamy aby nie było grudek. Dolewamy tyle wywaru, aby beszamel był gęsty, ale lejący się.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz vegetą.  Kalarepę odcedzamy z pozostałej wody i zalewamy beszamelem. Mieszamy. Podajemy ciepłe.




Czytaj dalej »

wtorek, 28 kwietnia 2015

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką



Pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwy i szybki przepis. Ciasto niezbyt wymyślne, ale wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :)


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 300 g rabarbaru
  • garść płatków migdałowych
Kruszonka:
  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 50 g mąki
Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki (konsystencją powinna przypominać duże okruchy chleba).
Masło utrzeć, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku a na końcu mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią gotowe ciasto.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Poukładać na cieście lekko wpychając do do środka. Wierzch ciasta posypać wcześniej przygotowaną kruszonką oraz dowolną ilością płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (aż do suchego patyczka).




Czytaj dalej »

wtorek, 21 kwietnia 2015

Schab duszony z marchewką i groszkiem


Nie miałam ochoty na tradycyjnego schabowego. Nie ukrywam również, że nie jetem wielką fanką tego rodzaju mięsa. Postanowiłam zatem pokombinować. Lubię przemycać warzywa gdzie tylko się da i tym razem także postanowiłam to uczynić. Zdecydowanie ta wersja schabu przemawia do mnie o wiele bardziej niż klasyczny, panierowany schaboszczak z ziemniakami i buraczkami. 


Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 450 g marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięs
Plastry schabu delikatnie roztłuc ( 3-4 uderzenia tłuczkiem), przyprawić solą, pieprzem, papryką oraz przyprawą do mięsa i obsmażyć krótko z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Smażyć chwilę, po czym dolać wodę i dusić pod przykryciem. Gdy marchewka będzie prawie miękka dorzucić, wyjąć mięso i dorzucić groszek. Dusić marchewkę z groszkiem aż marchewka zmięknie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować aż potrawa zgęstnieje. Doprawić solą i pieprze. Ponownie włożyć mięso i trzymać jeszcze na małym ogniu przez około 3 minuty. Podawać z ziemniakami lub z ryżem.





Czytaj dalej »

niedziela, 19 kwietnia 2015

Koktajl z awokado i bananem


Koktajl na śniadanie lub podwieczorek :) Lekki, zdrowy i pożywny :) Z prawdziwą bombą witaminową w postaci awokado oraz banana :) W końcu wiosna, prawda? Więc zieleń na talerzu (w tym wypadku w szklance), musi być :)


Składniki na 2 porcje:
  • 1/2 awokado
  • 1 banan
  • 1 szklanka kefiru
  • sok z 1/2 limonki
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować :) Przelać do szklanek i pić na zdrowie :)




Czytaj dalej »

środa, 15 kwietnia 2015

Karkówka kebabowa



Uwielbiam karkówkę pod każda postacią dlatego często szukam inspiracji na na nowe dania z karkówka w roli głównej. Dzisiejszy przepis znalazłam na tej stronie (klik) i od razu wiedziałam, że pojawi się na moim stole. Wprowadziłam drobne zmiany (w przeciwnym razie nie byłabym sobą ;)) i powiem Wam, że mięsko wyszło rewelacyjne! :) Koniecznie spróbujcie :)


Porcja dla 2-3 osób

Składniki:
  • 0,5 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • przyprawa do kebaba
Karkówkę pokroić w plastry, lekko roztłuc tłuczkiem i obficie przyprawić z każdej strony przyprawą do kebaba. Cebulę pokroić w piórka.
Keczup, majonez, sól i sos chilli wymieszać ze sobą. Do pojemnika włożyć porcję mięsa, następnie nałożyć część sosu i posypać częścią cebuli. W takiej kolejności układać warstwami aż do wyczerpania składników. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia zawartość pojemnika przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut aż całość mocno się zarumieni.



Czytaj dalej »

wtorek, 7 kwietnia 2015

Orzechowiec II



Melancholia wdziera się przez okna.
Poprzez zachmurzone niebo.
Poprzez porywisty wiatr.
Poprzez smętną aurę.
Stare kawałki brzmią w głośnikach radia...


Na blogu jest już jeden przepis na orzechowiec (klik). Ten różni się przede wszystkim tym, że orzechy są na spodzie, a nie na wierzchu ciasta, dzięki czemu o wiele lepiej się kroi. Jak to bywa w przypadku ciast miodowych najlepiej przygotować je na dwa-trzy dni przed podaniem, aby smaki się przegryzły i nawzajem dopełniły. Bardzo polecam to ciasto wielbicielom orzechów, których zapewne tutaj nie brakuje :)

Inspiracja był dla mnie ten przepis (klik). Po wprowadzeniu zmian i dostosowaniu go do własnych potrzeb powstał ten oto orzechowiec. Ciasto o wyrazistym i ciężkim smaku. Z pysznymi, karmelowymi orzechami.


Składniki:

Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
Krem waniliowy:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
  • 120 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby się mocno kleiło podsypać mąką). Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć na nią jedną część ciasta i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (aż góra będzie złota). Drugą częścią ciasta również wyłożyć blaszkę i wylać na wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut.

Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować. Gorącą masę wylać na drugą część ciasta.

Krem waniliowy: Mleko wlać do garnka. Odlać 1/2 szklanki. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę budyniową ( uprzednio należy wyjąć laskę wanilii) i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek.

Polewa czekoladowa: w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody.

Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej na jedną dobą, żeby smaki się przegryzły. Ciasto najlepsze jest na drug - trzeci dzień po upieczeniu.




Czytaj dalej »

sobota, 4 kwietnia 2015

Wesołych Świąt!


Kochani czytelnicy! :)

Życzę Wam spokojnych Świąt Wielkanocnych, przepełnionych rodzinną atmosferą i radością, a także smacznego jajka i mokrego dyngusa :) :*

Teraz spokojnie możecie usiąść i zabrać się za pałaszowanie wszystkich smakołyków, które przygotowaliście ;) Niech te dni świąteczne będą dobrą okazją do odpoczynku od codzienności oraz nadrobienia zaległości nie tylko tych rodzinnych :)
Czytaj dalej »

środa, 1 kwietnia 2015

Sałatka z jajkiem, brokułem i kurczakiem


Dzisiaj przepis na obiecaną ostatnio sałatkę. Nie jest ona specjalnie wyszukana i wykwintna lecz w smaku zadowoli niejednego smakosza. Proste składniki i tzw. "kropka nad i" w postaci uprażonych ziaren słonecznika oraz sosu czosnkowego znacznie podnoszą jej walory smakowe :)


Składniki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki słonecznika
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupki i pokroić na kawałki. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty aby warzywo było lekko twardawe. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić. W misce warstwami układać: brokuła, kurczaka i jajka. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę. 




Czytaj dalej »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...