piątek, 31 lipca 2015

Leczo


Ostatnie dni urlopu niestety dobiegają już końca. Czas pełen górskich wędrówek, kawy wypijanej o świcie i wieczorów filmowych także. Chciałabym się zachłysnąć tymi chwilami, nasiąknąć nimi niczym gąbka, zanim powrócę do szarej rzeczywistości... 


Uwielbiam leczo. I moim skromnym zdaniem wychodzi mi całkiem dobre. Z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatycznej kiełbasy i delikatnej cukinii. Kolorowy bukiet smaków lata. Jeśli wolicie, możecie zamiast kiełbasy użyć mięsa lub wykorzystać zarówno mięso jak i kiełbaskę.


Składniki:
  • 20 dag pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 3 kiełbasy śląskie (30 dag)
  • 1,2 kg pomidorów
  • 60 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki
  • sól, pieprz, cukier, słodka papryka
  • bazylia
  • koperek
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać trochę oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Gdy cebula nabierze złotego koloru dorzucić pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić aż pieczarki będą miękkie.
Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Dodać do pieczarek.
Paprykę pokroić w większą kostkę a ostrą papryczkę drobno posiekać. Również dorzucić do garnka. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu. około 10 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory. Wsypać trochę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Gdy pomidory się rozpadną a leczo nieco zgęstnieje dorzucić cukinię i i kilka listków bazylii. Gotować aż cukinia będzie miękka (ale nie będzie się rozpadać). Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Posypać świeżo posiekanym koperkiem.





Czytaj dalej »

środa, 29 lipca 2015

Śmietankowo - kokosowe ciasto z porzeczkami


Też tak macie czasami, że gdy jest sezon na ciasta z owocami Wy macie ochotę na ciasto z czekoladą?
A zimową porą, gdy owoców brak, zjadłoby się kawałek ciacha z truskawkami? Mnie co sezon nachodzi ten problem;) Nawet wczoraj. Miałam wielką ochotę na drożdżówkę z czekoladą lub cynamonem ale żal mi było nie wykorzystać tych czerwonych porzeczek z rodzinnego ogródka. Żeby tylko porzeczek. O tej porze panuje taki wysyp różnorodnych owoców, że sama nie wiem, na które się zdecydować.


Na szczęście nie miałam tego problemu z wyborem ciasta. W ubiegłym roku, już po porzeczkowym sezonie, znalazłam przepis na to ciasto i odnotowałam je w rubryce "do upieczenia". I ostatnio doczekało się swojego debiutu w mojej kuchni. Jak je oceniam? Bardzo pozytywnie! Naprawdę warto je upiec. Swoją strukturą przypomina nieco pleśniaka, ale masa śmietanowo-kokosowa jest bardziej delikatna. W smaku nieco przypomina sernik :) No i można wykorzystać również inne sezonowe owoce :)
Skorzystałam z tego przepisu (klik), jednak wprowadziłam drobne modyfikacje :)

Forma o wymiarach 25x30 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
Masa śmietanowo - kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  •  500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść dokładnie ze sobą. Podzielić je na 2 części (60% i 40 %) i zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą porcję ciasta włożyć do zamrażarki, a większą do lodówki. Pozostawić ciasto na około 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć większą część ciasta z lodówki i wyłożyć nim równomiernie blaszkę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i podpiec ciasto przez około 20 minut.

Masa śmietankowo - kokosowa:
Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotować nadzienie. Białka ubić na sztywno. Powoli dosypywać cukier i ubijać aż kryształki cukru będą prawie niewyczuwalne a beza stanie się lśniąca. Odłożyć mikser. Dodać śmietanę i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać ją z białkami. Na koniec wsypać budynie oraz wiórki kokosowe. Ponownie dobrze zamieszać. Gotową masę wylać na podpieczony spód (najlepiej gdy ciasto po wyjęciu z pieca odpocznie około 5 minut) i równomiernie rozprowadzić ją na cieście. Rozłożyć na masę porzeczki a na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta z zamrażarki. Gotowe ciasto włożyć ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Przed pokrojeniem należy ciasto porządnie wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem.

Czytaj dalej »

wtorek, 28 lipca 2015

Ciastka owsiane z olejem kokosowym



Dzisiaj pora na kolejny post w ramach współpracy z De Care. Tym razem postanowiłam wykorzystać olej kokosowy. Wiele czytałam na temat jego właściwości i byłam bardzo ciekawa tego specyfiku.
Olej kokosowy ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym uznawany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Poniżej spis kilku jego właściwości:
- zmniejsza otyłość brzuszną (która prowadzi do rozwoju m.in. cukrzycy)
- pomaga budować masę mięśniową (przez co idealnie nadaje się dla osób uprawiających sporty wytrzymałościowe)
- reguluje poziom cukru we krwi (zapobiega cukrzycy)
- ma silne działanie antybakteryjne i grzybobójcze (hamuje rozwój szkodliwych bakterii odpowiedzialnych m.in. za próchnicę i infekcje w jamie ustnej)
Jako, że olej można wykorzystać zarówno do gotowania jak i pieczenia, zdecydowałam, że wykorzystam go do upieczenia ciasteczek owsianych.

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT).

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-kokosowy-zastosowanie-w-kuchni-kosmetyce-wlasciwosci-oleju-kokoso_35755.html

Składniki:
  • 160 g płatków owsianych górskich
  • 50 g słonecznika
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju kokosowego House of Asia (De Care)
Olej kokosowy rozpuścić. Wsypać do niego resztę składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku, gdyż szybko twardnieją.



Czytaj dalej »

niedziela, 26 lipca 2015

Naleśniki z serem i jagodami




Naleśniki. Niby nic nadzwyczajnego ale wystarczy kilka letnich owoców aby nabrały całkiem innego charakteru. U mnie tym razem jagody, które w połączeniu z serem bardzo nam smakowały. Polecam nie pomijać podsmażania naleśników - na ciepło smakują również fantastycznie, niczym małe serniczki, a skórka jest z wierzchu przyjemnie chrupiąca :)



Na 8 naleśników:

Składniki:

Naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
Nadzienie serowe:
  • 250 g twarogu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • jagody (około 200 g)
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko natłuszczamy. Wlewamy po porcji ciasta i smażymy naleśniki.
Twaróg mieszamy z resztą podanych składników (oprócz jagód) aż masa będzie jak najmniej grudkowata.
Każdy naleśnik smarujemy porcją sera i posypujemy jagodami. Składamy na pół i potem jeszcze raz na pół. Na patelni rozpuszczamy trochę masła i podsmażamy nadziane naleśniki z obu stron na złoty kolor.


Czytaj dalej »

czwartek, 23 lipca 2015

Papryka faszerowana po wiejsku



Uwielbiam lato za całe bogactwo różnorodnych warzyw. Kiedy nie trzeba mięsa, aby obiad mógł być smaczny i syty. I przy okazji kolorowy. Cukinie, fasolka, papryka... Ja postawiłam właśnie na tę ostatnią.
Jak zrobiłam parę dni temu te papryki faszerowane mój M był nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad.


2 porcje:

Składniki:
  • 3 papryki czerwone
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule
  • 2-3 plasterki boczku
  • 2 plastry sera żółtego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sos pomidorowy:
  • 1 spora łyżeczka masła lub margaryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie 
Kaszę kuskus zalać wodą (a najlepiej bulionem) tak aby poziom wody sięgał minimalnie poza kaszę. Odstawić na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn.

Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek.

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie dodać gotową kaszę i wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. Papryki napełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć obok siebie w naczyniu. Na każdą paprykę położyć po kawałku żółtego sera.
Paprykę zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.

W międzyczasie przygotować sos. Masło rozpuścić w garnuszku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na złoty kolor. Dodać mąkę i wymieszać. Nie przerywając mieszania wlewać partiami bulion aż beszamel nabierze gładkiej konsystencji. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami prowansalskimi. Na końcu dodać łyżkę śmietany.
Gotowe papryki podawać z sosem.


Czytaj dalej »

wtorek, 21 lipca 2015

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką


Urlop. Jak to pięknie brzmi. Lecz zamiast wylegiwać się do późnych godzin porannych buszuję już po mieszkaniu od 5.30. Cóż za ironia losu :) Pogoda pokrzyżowała mi niektóre plany i koniec końców wylądowałam w kuchni :P


Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki, a zwłaszcza drożdżówki z owocami. Drzewa rodzinnego sadu uginają się pod ciężarem swoich owoców. W tym roku wyjątkowo obficie obdarzyły nas wiśniami. Dlatego nie mając wyboru ;) musiałam upiec z nimi coś słodkiego :) Drożdżówki są bezproblemowe w wykonaniu a z ciastem pracuje się doskonale. Jeśli natomiast lubicie słodsze smaki, to polecam zwiększyć ilość cukru w nadzieniu, bowiem bułki nie są przesłodzone.


Składniki na 10-12 drożdżówek:

Ciasto:
  • 500 - 550 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
Nadzienie:
  • 400 g wydrylowanych wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 70 g masła
  • 100 g mąki
  • 35 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
Lukier:
  • cukier puder
  • mleko
  • aromat rumowy lub sok z cytryny 
Ciasto: Z drożdży, 2 łyżek mąki i ok 70 ml ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Mleko z masłem  rozpuszczamy na małym ogniu aż składniki się połączą i pozostawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy jajka a następnie wlewamy mleko z masłem (musi być jeszcze ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż do podwojenia swojej objętości.

Kruszonka: Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki.

Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na na równe części. Każdą część formujemy na kształt placuszka. Na środku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy brzegi tworząc zgrabną bułeczkę. Drożdżówki układamy zwinięta częścią do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy mlekiem i układamy na wierzchu kruszonkę.
Nastawiamy piekarnik do 190-200 stopni. Gdy piekarnik będzie już nagrzany a drożdżówki "napuszone" wkładamy je do pieca i pieczemy 20-25 minut.
Gotowe drożdżówki polewamy lukrem.





Czytaj dalej »

niedziela, 12 lipca 2015

Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym



Taki oto schab przyrządziłam dzisiaj na obiad. W ramach współpracy z De Care otrzymałam w paczce m.in. musztardę miodową Dijon. I to właśnie ona stanowiła bazę mojego dania. Mięso wieczorem zamarynowałam w musztardzie a na drugi dzień upiekłam wraz z pozostałymi składnikami. I bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz z pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :)


4 porcje:

Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g śmietany 30%
  • musztarda miodowa Dijon - Maille (De Care)
  • sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs
Mięso obficie natrzeć pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięsa. Każdy plaster posmarować grubo musztardą miodową (z obu stron). Przełożyć do pojemnika, zakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Marchewkę i pietruszką obrać i pokroić w plastry. Cebulę posiekać w piórka.
Na patelni rozpuścić kawałeczek margaryny i krótko podsmażyć mięso z obu stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować cienko pozostałą musztardą, w której marynowało się mięso. Na patelnię wrzucić pietruszkę z marchewką, oprószyć solą i pieprzem i również krótko podsmażyć. Jarzyny rozłożyć naokoło schabu. Cebulę podsmażyć na osobnej patelni na złoty kolor. Wyłożyć na wierzch schabu.
Obie śmietany ze sobą wymieszać, dodać sól i pieprz i wylać na mięso. Na wierzch rozkruszyć dwa listki laurowe oraz zetrzeć trochę gałki muszkatałowej.
Schab zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Czytaj dalej »

poniedziałek, 6 lipca 2015

Muffinki waniliowo - kawowe z czereśniami



Owocowy szał. Truskawki, maliny, czereśnie, porzeczki, wiśnie, agrest... O, jeszcze zapomniałam o jagodach. Manufaktura dżemów, ciast, kompotów i innych przetworów pracuje pełną parą.
Bez odbioru.
:):):)


Czereśnie, wanilia i kawa. Brzmi kusząco, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. W sam raz na letnie wycieczki, do rączki dziecka, do pracy. Gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Szybkie i proste w wykonaniu :) Jak każde muffinki :)
Muffinki z tego przepisy wychodzą spore, dlatego polecam wykorzystać większe papilotki, albo wykonać je własnoręcznie z papieru do pieczenia, tak jak ja to zrobiłam.


Składniki na 12 dużych muffinek:
  • 350 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kefiru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 72 sztuki czereśni
Masło rozpuścić i wystudzić. Czereśnie umyć, obrać i wydrylować. W jednej misce umieścić składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz budyń waniliowy. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mlek. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę rozpuszczalną (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po sporej łyżeczce jasnego ciasta. W ciasto wcisnąć po 3 czereśnie. Następnie nałożyć porcję ciasta kawowego i znowu włożyć po 3 czereśnie. Gotowe muffinki piec  w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (do suchego patyczka).










Czytaj dalej »

niedziela, 5 lipca 2015

Współpraca z DeCare - Dystrybutor Smaków Świata


Witam Wszystkich w ten upalny niedzielny poranek. Zanim zabiorę się za napisanie kolejnego posta mam dla Was mały przedsmak tego, co wkrótce pojawi się na blogu. Jak możecie przeczytać w tytule, nawiązałam współpracę z marką DeCare

Jest to sklep, w którym znajdziecie bogaty asortyment produktów z całego świata. Możemy wybierać w nim od konfitur po sosy czy oliwy. Na stronie znajdziecie również przepisy z wykorzystaniem danych towarów. Jest to idealne miejsce dla osób lubiących kuchnię i smaki orientalne :)

Powyżej widzicie zawartość paczki, która do mnie dotarła. Znajdowała się w niej m.in musztarda z dodatkiem miodu czy tak długo szukany przeze mnie olej kokosowy :)
Zatem jeśli jesteście ciekawi, co smacznego z tej współpracy wyniknie, zaglądajcie na bloga i fanpage'a :)
A osoby szukające dobrych produktów orientalnych zapraszam do świata DeCare :)

http://www.decare.pl/


Czytaj dalej »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...