piątek, 24 czerwca 2016

Waniliowa kawa mrożona


Nie pytam się, czy u Was takie same upały jak u mnie, bo na pewno usłyszę twierdzącą odpowiedź. Rano temperatura wydawała się jeszcze znośna, by późnym po południem osiągnąć swoje apogeum. Szukamy najlepszych sposobów na ochłodę. Jednym z nich jest kawa mrożona, która oprócz hektolitrów wody daje przyjemne orzeźwienie. U mnie w wersji waniliowej. Dla M z bitą śmietaną, dla mnie bez :)


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml wody
  • 200 ml zimnego mleka
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki syropu waniliowego (można dać cukier waniliowy)
  • kostki lodu
  • opcjonalnie: bita śmietana i starta czekolada 
Kawę zaparzamy w 200 ml wody, studzimy. Do wysokiego naczynia wlewamy chłodną kawę, dolewamy zimne mleko, syrop waniliowy i lody. Mieszamy za pomocą blendera. Do szklanki wsypujemy po kilka kostek lodu i wlewamy kawę. Jeśli ktoś ma ochotę może kawę podać z bitą śmietaną i startą czekoladą.



Czytaj dalej »

czwartek, 23 czerwca 2016

Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami



 "Nie zna smaku prawdziwego życia, kto przez tunel samotności się nie przeczołgał".
      Edward Stachura



Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik na zimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam, że u nas ten sernik zrobił furorę i zanim się obejrzeliśmy już nie było po nim śladu :) Polecam wypróbować taki serniczek - nie jest za słodki, ładnie się prezentuje i to już ostatni dzwonek aby przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :)


Tortownica 26 cm

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
Masa biała:
  • 500 g serka twarogowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Masa czekoladowa:
  • 500 g serka twarogowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
 Dodatkowo:
  • truskawki (ok 400 g)
  • 2 galaretki truskawkowe 

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i mieszać cały czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto nieco ostygnie ale będzie jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem.

Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i dolewamy do masy serowej. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Masę wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Masa czekoladowa: Postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku przygotowania masy białej. Gotową masę czekoladową wylewamy na stężałą masę białą i ponownie wkładamy do lodówki.

Galaretki przyrządzamy w 700 ml wody. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na połówki i układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Czytaj dalej »

środa, 22 czerwca 2016

Zapiekanka gyros



Przeglądając internet w poszukiwaniu inspiracji na obiad, natrafiłam na tą zapiekankę z gyrosem.
I to był strzał w dziesiątkę! Zapiekanka jest przepyszna!!! M nie mógł się nachwalić a ta duża porcja zniknęła w jeden dzień. Przepis znalazłam tutaj (klik). Jeśli nie macie zatem pomysłu na obiad nie zastanawiajcie się dłużej - ta zapiekanka na pewno każdemu posmakuje :)


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • kilka małych ogórków konserwowych (lub 3-4 większe)
  • przyprawa gyros
  • 250 żółtego sera
  • majonez
  • keczup
Filety z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do gyrosa (ja zużyłam 3/4 z 40g opakowania). Dokładnie wymieszać aby mięso było całe w przyprawie i odstawić na godzinę do lodówki. Ryż ugotować i wystudzić. Kurczaka podsmażyć na patelni aż będzie miękki. Wystudzić.
Ogórki pokroić w plasterki a paprykę w kostkę (powinno ich być objętościowo tyle samo co papryki). Ser zetrzeć na małych oczkach.
Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć ryż i wyrównać. Posmarować cienką warstwą majonezu i keczupu i posypać 1/3 sera. Następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka, ponownie posypać majonezem i keczupem i posypać serem. Na końcu ułożyć paprykę i ogórki. Znowu posmarować majonezem i keczupem i posypać wierzch serem. Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30-40 minut.

Czytaj dalej »

sobota, 18 czerwca 2016

Deser z truskawkami i białą czekoladą



Bo truskawek nigdy dość! :) Przynajmniej w moim przypadku :) 
Było ciasto, lody, kompot a teraz przyszła pora na deser :) Jeśli aktywnie 
śledzicie Euro 2016 to zamieńcie kolejność warstw i otrzymacie 
deser idealny dla kibica hehe :)


Składniki:
(na 2 porcje)
  • 100 g białej czekolady
  • 125 mascarpone
  • 50 jogurtu naturalnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej, (ale nie gorącej czekolady) dodać mascarpone i jogurt. Dokładnie ze sobą wymieszać. Masę przelać do pucharków i schłodzić w lodówce. Truskawki umyć i obrać. Zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Wymieszać aż galaretka się rozpuści i wystudzić. Chłodną masę truskawkową wylać na mus czekoladowy i ponownie schłodzić, aż obie masy będą zwarte, najlepiej na kilka godzin.




Czytaj dalej »

piątek, 17 czerwca 2016

Przepisy z truskawkami

http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/p/blog-page_15.html

Przygotowałam dla Was małe zestawienie wszystkich przepisów z truskawkami, które do tej pory pojawiły się na blogu (kliknij w obrazek). Zakładkę znajdziecie również po prawej stronie bloga. W tym sezonie mam jeszcze dla Was kilka przepisów z wykorzystaniem truskawek, które również podepnę do tego zestawienia. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś smakowitego dla siebie :)


Czytaj dalej »

wtorek, 14 czerwca 2016

Pierogi z truskawkami


Pole chabrów skąpane w słońcu.
Chabrowa sukienka.
Niebieskie paznokcie.
Niebieskie migdały.

Przepis na te rewelacyjne (moim zdaniem) pierogi znalazłam tutaj (klik). Najbardziej jestem zadowolona z ciasta, które wychodzi elastyczne, miękkie i się nie rozkleja. W zeszłym tygodniu robiłam te pierogi już dwa razy i zawsze szybko znikały :) Oczywiście możecie je podać również ze śmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem :)


Składniki:
(na około 40 pierogów)
  • 300 g mąki 
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • szczypta soli
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • jogurt naturalny, cukier
Mąkę wymieszać z solą. Do garnka z wrzącą wodą dodać masło i poczekać,
aż się roztopi. Wodę z masłem powoli wlewać do mąki i wymieszać łyżką.
Następnie dodać jajko, ponownie wymieszać łyżką a następnie zagnieść
ciasto rękami. Zagniatać około 7-8 minut aż ciasto będzie gładkie, jednolite
i ładnie będzie odchodzić od rąk. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie obrać i umyć truskawki. Pokroić je na mniejsze kawałki
i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze
części. Każdą rozwałkować na cienkie placki i wykrawać koła za pomocą
szklanki. Na środek kłaść nałożyć truskawki i zlepić ze sobą brzegi.
Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować około 2-4 minut
od wypłynięcia pierogów na powierzchnię (długość gotowania zależna
jest od grubości ciasta). Jeśli mamy jednak wątpliwości, czy pierogi są gotowe, wówczas najlepiej jednego spróbować :) Gotowe pierogi odsączamy
z nadmiaru wody i podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem.




Czytaj dalej »

niedziela, 12 czerwca 2016

Lody truskawkowe


Sama jestem zdziwiona, że dopiero po takim czasie prowadzenia bloga publikuję przepis na lody truskawkowe, które nieprzerwanie od dziecięcych lat są moimi ulubionymi lodami. Sporo się naszukałam aby znaleźć taki przepis, który by mnie zadowolił. Chciałam, aby lody były mocno truskawkowe a jednocześnie kremowe. Świetny przepis znalazłam tutaj (klik). Dostosowałam tylko proporcje do własnych potrzeb, zrezygnowałam z dodatku octu balsamicznego i kilka godzin później mogłam cieszyć się pysznymi lodami :)


Składniki:
(na około 700 ml lodów)
  • 400 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 125 g mascarpone
  • 100 ml pełnotłustego mleka
Truskawki obrać z szypułek i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem. Odstawić przynajmniej na godzinę, aż owoce puszczą sok. Następnie dodać mascarpone oraz wlać mleko i całość zmiksować blenderem na gładką masę.

* gotową masę wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją

* gdy nie posiadamy maszyny wlewamy masę do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika pamiętając, aby co jakiś czas przemieszać lody, by nie wytworzyły się w nich kryształki lodu





Czytaj dalej »

sobota, 11 czerwca 2016

Gołąbki z młodej kapusty


Niezbędnik na Euro 2016?
Dobra muzyka tudzież film, komputer i słuchawki, by zagłuszyć odgłosy kibicowania :)
Wersja ekstremalna: telewizor lub mąż wylatuje za okno ;)


Każdy ma pewnie swój niezawodny sposób na pyszne gołąbki :) Choć pewnie wszystkie są do siebie nieco podobne :) Dzisiaj pokazuję Wam mój przepis :) Wprawdzie proporcje, które podałam, są dla dwóch osób (i to ze sporym apetytem), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ilość dostosować do własnych potrzeb :) Jak zapewne zauważyliście, moja kapusta była wyjątkowo zielona, nawet po oderwaniu zewnętrznych liści ;) Swoje gołąbki podałam z sosem pomidorowym na bazie beszamelu, choć zdarza się nam je zjeść również z sosem pieczarkowym :) Możecie go przygotować według własnego przepisu - ja podałam tylko taki sposób na ekspresowy sos :)


Składniki: (u mnie na 6 sporych gołąbków)
  • główka młodej kapusty
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 torebka białego ryżu
  • sól, pieprz, słodka papryka
Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, cukier, vegeta
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę podsmażyć aż będzie złota, następnie dodać czosnek i smażyć około 1-2 minut. W następnej kolejności dodać mięso. Doprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć aż mięso będzie gotowe. Wystudzić i wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem. W razie konieczności doprawić do smaku. 
Przygotować liście kapusty (te najbardziej zewnętrzne odłożyć na bok). Wyciąć potrzebną nam ilość
i zanurzyć na około 5 minut we wrzątku, aby nieco zmiękły. Następnie wyjmujemy je i osuszamy uważając, aby ich za bardzo nie uszkodzić. Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy. Gotowe gołąbki przesmażamy po 5 minut z każdej strony aż kapusta się zezłoci. Następnie dolewamy 1-2 szklanki bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.
Gdy gołąbki będą już gotowe przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie podlewamy całość wodą, w której gotowały się gołąbki, lub bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i vegetą.












Czytaj dalej »

wtorek, 7 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Wczoraj na facebooku pytałam pytałam Was, który przepis chcecie aby ukazał się na blogu jako pierwszy. Wybór padł zdecydowanie na ciasto :) Czyżby Was skusił sezon truskawkowy czy ochota na coś słodkiego? ;) Zatem nie będę Was dłużej męczyć i zapraszam na przepis :)
Dodam tylko, że od kilku dni jestem również dostępna na Instagramie :) Jeśli macie ochotę podążać za mną, to serdecznie zapraszam :)


Bardzo smaczne i długo utrzymujące wilgoć ciacho z truskawkami. Jest to ciasto na tyle uniwersalne, że w sezonie owocowym można wykorzystać każde dostępne owoce - maliny, porzeczki czy też jagody. To jak, skusicie się na kawałek?
Przepis na to ciasto znajdziecie również w naszym nowym numerze magazynu Życie ze Smakiem :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 400 g truskawek
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Pokroić na połówki. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać olej i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na najmniejszych obrotach aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Ciasto wylać na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać truskawki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (aż do suchego patyczka). Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.





Czytaj dalej »

niedziela, 5 czerwca 2016

Zapiekanka z makaronem i szparagami


Mecz za meczem.
Koktajl za koktajlem.
Micha truskawek.
Czerwcowe migawki.


Mój ostatni wymysł jak wykorzystać szparagi. Żeby nie było tak jak zawsze, a równie smacznie i szybko. I tak oto powstała ta zapiekanka :)


Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • 30 dag pieczarek
  • 20-25 dag makaronu
  • 15 dag żółtego sera
Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki wywaru ze szparagów
  • 1/3 kubka mleka
  • sól, pieprz, cukier, vegeta
Szparagi obrać i ugotować do miękkości w wodzie z solą, cukrem i odrobiną masła. Odcedzić, wywar zachować. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na połówki przez co gotową zapiekankę trudniej było podzielić). Makaron ugotować aby był al dente. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć, aż będą miękkie. Gotowy makaron wymieszać z pieczarkami i szparagami.
Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę. Nie przerywając mieszania dolewać powoli wywar ze szparagów, a następnie mleko. Powinien powstać gęsty sos beszamelowy. W razie konieczności dolać więcej wywaru. Na końcu doprawić sos do smaku solą, pieprzem, cukrem i vegetą. Żółty ser zetrzeć na tarce. W naczyniu układać na przemian makaron ze szparagami i pieczarkami, polać warstwą sosu i posypać serem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa sera. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut, aż się zezłoci.




Czytaj dalej »

czwartek, 2 czerwca 2016

Surówka z młodej kapusty



Ciepło. Zimno.
Słońce. Deszcz.
Gorąca kawa. Zimne lody.


Bardzo łatwa i szybka surówka z młodej kapusty, która nada się do niejednego obiadu :)
Przepis dostałam od koleżanki :)

Składniki:
  • 1/4 główki z dużej, młodej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Kapustę drobno poszatkować. Posypać sporą szczyptą soli. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Marchewkę wraz z zieleniną dodać do kapusty. Olej wymieszać z musztardą i miodem. Dodać do surówki. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem (sól już nie będzie konieczna). Najlepiej odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły, ale nie jest to konieczne.



Czytaj dalej »

środa, 1 czerwca 2016

Życie ze Smakiem nr 4


POBIERZ Z DYSKU GOOGLE

PRZEGLĄDAJ NA ISSU


Witajcie moi Drodzy!

Dzisiaj zapraszam Was na jeszcze cieplutki, nowy numer Życia ze Smakiem :) Tym razem znajdziecie w nim mnóstwo przepisów z wykorzystaniem letnich owoców i warzyw, artykuł na temat diety bezglutenowej czy ciekawy patent jak szybko wykonać ozdobną doniczkę :) Ponadto powstał nowy dział Be Fit!. Poprowadzi go Marta, która dołączyła do nas ostatnio :) Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie i że lektura naszego magazynu umili Wam czas w te letnie wieczory :)
Miłego oglądania i czytania :)


Czytaj dalej »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...