tag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post9217216334874746894..comments2024-03-04T08:14:32.972+01:00Comments on My simple kitchen: Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog?madlene17http://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comBlogger35125tag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-38351609958525246202013-07-31T19:49:14.640+02:002013-07-31T19:49:14.640+02:00tak dodalam, sok razem z wisniami mial 700ml plus ...tak dodalam, sok razem z wisniami mial 700ml plus pol szklanki do rozrobienia budyni. nie rozumiem dlaczego byl gesty, ale dalam jakos rade i rozprowadzilam mase na biszkopcie. NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-82654055444592584672013-07-31T11:32:17.573+02:002013-07-31T11:32:17.573+02:00Ojej, bardzo mi przykro z tego powodu:( Mi zawsze ...Ojej, bardzo mi przykro z tego powodu:( Mi zawsze wychodzi, mojej mamie również... A czy do soku dodała Pani również wiśnie?madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-92122652046424673952013-07-31T11:10:37.745+02:002013-07-31T11:10:37.745+02:00wie pani co? masa wisniowa wcale lejaca mi nie wys...wie pani co? masa wisniowa wcale lejaca mi nie wyszla, na samym starcie jak juz wsypalam budynie do soku masa zrobila sie strasznie gesta... nie wiem co teraz mam zrobic... masakra. wszystko zrobilam tak jak pani mi pisala i wyszlo nie tak jak trzeba :/NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-78088537405198853782013-07-23T15:07:28.224+02:002013-07-23T15:07:28.224+02:00Oczywiście będę trzymać kciuki:*
Masa powinna w mo...Oczywiście będę trzymać kciuki:*<br />Masa powinna w momencie wylewania jej na ciasto lekko tężeć, czyli powinna być zimna:)<br />A jeśli chodzi o budynie to używam tych mniejszych (35-40g):)madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-91036335918148141672013-07-23T14:44:05.389+02:002013-07-23T14:44:05.389+02:00jeszcze jedno: budynie ani uzywa te mniejsze 35-40...jeszcze jedno: budynie ani uzywa te mniejsze 35-40g? czy te wieksze 60gram?NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-13712760603667240902013-07-22T23:43:45.830+02:002013-07-22T23:43:45.830+02:00tak dla pewnosci chcialam sie jeszcze tylko zapyta...tak dla pewnosci chcialam sie jeszcze tylko zapytac czy masa wisniowa ma byc zimna czy jeszcze moze byc ciepla jak bede ja rozprowadzac na biszkopcie?NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-39845768938162316612013-07-22T23:41:38.702+02:002013-07-22T23:41:38.702+02:00dziekuje serdecznie. prosze trzymac kciuki zeby mi...dziekuje serdecznie. prosze trzymac kciuki zeby mi sie udalo :)NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-87523634312265614042013-07-22T19:23:49.734+02:002013-07-22T19:23:49.734+02:00To może jeszcze raz od samego początku:)
Wiśnie r...To może jeszcze raz od samego początku:) <br />Wiśnie razem z sokiem wlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała około 600-700 ml. W pół szklanki wody rozprowadzamy budynie oraz 3 łyżki cukru i gdy masa w garnku zacznie wrzeć to wlewamy zawartość szklanki. Gotujemy chwilkę, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy ją z ognia i do gorącej masy wsypujemy 2 galaretki i energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i gdy masa zacznie tężeć rozprowadzamy ją na cieście.<br /><br />*myślę, że można użyć budyni wiśniowych zamiast śmietankowych:)(ale sama zawsze dawałam śmietankowe i smak masy był również mocno wiśniowy:))<br /><br /><br />madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-35867923518453117352013-07-22T16:34:48.505+02:002013-07-22T16:34:48.505+02:00czyli razem tego soku ma byc okolo 800-850ml(razem...czyli razem tego soku ma byc okolo 800-850ml(razem z tym sokiem/woda w ktorej rozprowadzamy budyn)? w przepisie jest ze budyn rozprowadzamy w pol szklance wody a pani napisala powyzej ze w szklance... a czy zamiast budyniu smietankowego moge uzyc wisniowego? zastanawiam sie bo chcialabym zeby masa byla wyraznie wisniowa... czy jesli dodam smietankowy to dobrze czuc ze masa jest w smau wisniowa? :)<br />NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-42817465975399049562013-07-22T15:08:35.594+02:002013-07-22T15:08:35.594+02:00Dokładnie tak:) 2 śnieżki ubić na podanej ilości m...Dokładnie tak:) 2 śnieżki ubić na podanej ilości mleka (400 ml) i do tego 2 tężejące galaretki rozpusczone w litrze wody:) <br />A jeśli chodzi o masę wiśniową używamy gotowego kompotu i dolewany tyle wody aby całość miała ok 600 - 700 ml. Budyń rozprowadzamy w osobnej szklance wody (nie tej z masy). Zamiast wody można oczywiście do masy użyć soku wiśniowego:) madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-66681756118786822562013-07-22T12:29:38.687+02:002013-07-22T12:29:38.687+02:00czyli mam ubic 2 sniezki na mleku i dodac 2 galare...czyli mam ubic 2 sniezki na mleku i dodac 2 galaretki rozprowadzone w litrze wody tak? prosze mi jeszcze powiedziec jesli chodzi o mase wisniowa to ile tego soku z wisni powinno byc? pol litra czy wiecej? budyn rozprowdzamy w pol szklance wody + sok z wisni(ile tego soku?)NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-11633373309680263372013-07-22T05:15:43.174+02:002013-07-22T05:15:43.174+02:00Być może dała Pani o jedną galaretkę za dużo. Ja z...Być może dała Pani o jedną galaretkę za dużo. Ja zazwyczaj stosuje proporcję 1:1, tj. jedna śnieżka na jedną galaretkę:)<br />W przepisie są inne proporcje ale z racji tego, że do masy wsypuje się rówież budyń, który także dodatkowo zagęszcza masę:)madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-58968315747150139832013-07-21T23:09:32.205+02:002013-07-21T23:09:32.205+02:00z tymze ja 2 galaretki rozpuscilam tylko w 1 szkla...z tymze ja 2 galaretki rozpuscilam tylko w 1 szklance wody, a pani ma w przepisie ze tak jak na opakowaniu czyli 2 galaretki rozprowadzic w litrze wody tak?NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-40104260925799070542013-07-21T23:07:36.730+02:002013-07-21T23:07:36.730+02:00dziekuje za odpowiedz :) mam nadzieje ze mi wyjdzi...dziekuje za odpowiedz :) mam nadzieje ze mi wyjdzie :) ps ostatnio wlasnie robilam taka pianke co pani tylo zamiast sniezki dalam zwykla smietanke 36% i do tego 2 galaretki i powiem pani ze pianka wyszla mi dosyc twarda. dlaczego tak sie stalo? nie szlo jej praktycznie wymieszac. czy pani tez tak sie dzialo?NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-69852927727202658072013-07-21T22:11:09.561+02:002013-07-21T22:11:09.561+02:00Galaretki wsypujemy w postaci proszku:)Galaretki wsypujemy w postaci proszku:)madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-997305347084665722013-07-21T21:52:37.719+02:002013-07-21T21:52:37.719+02:00a czy galaretki do budyniu trzeba dodac w proszku ...a czy galaretki do budyniu trzeba dodac w proszku czy wczesniej galaretki rozrobic w wodzie?NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-72414249340933470772013-07-21T21:34:19.790+02:002013-07-21T21:34:19.790+02:00Witaj:) Gdy ciasto troszkę dłużej postoi wówczas m...Witaj:) Gdy ciasto troszkę dłużej postoi wówczas masa podczas krojenia czasami odrywa się od biszkoptu. Jednak zdarzało mi się to tylko podczas krojenia ciasta, ogólnie całość trzyma się w ryzach:)madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-45402241096372978682013-07-21T21:08:45.087+02:002013-07-21T21:08:45.087+02:00witam. czy masa wisniowa nie odchodzi od biszkopta...witam. czy masa wisniowa nie odchodzi od biszkopta? bo tak sobie mysle jak galaretki moga przykleic sie do biszkopta... prosze o szybka odpowiedz :)NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-72758502363522859982013-07-21T21:08:19.858+02:002013-07-21T21:08:19.858+02:00witam. czy masa wisniowa nie odchodzi od biszkopta...witam. czy masa wisniowa nie odchodzi od biszkopta? bo tak sobie mysle jak galaretki moga przykleic sie do biszkopta... prosze o szybka odpowiedz :)NATUSKAhttps://www.blogger.com/profile/15749481941209477585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-3617195992602720012013-03-03T16:56:41.505+01:002013-03-03T16:56:41.505+01:00Oczywiście, że blog jest dla Ciebie, a nie Ty dla ...Oczywiście, że blog jest dla Ciebie, a nie Ty dla bloga. Po to je zakładamy - żeby mieć z tego frajdę :) I to jest jedyny słuszny kierunek ;)<br />A ciacho bardzo mi się podoba, ta masa wiśniowa musi być boska!ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-45077990502768557072013-03-01T21:31:39.614+01:002013-03-01T21:31:39.614+01:00No kochana! Napisalas to o czym od dawna sama mysl...No kochana! Napisalas to o czym od dawna sama myslalam! :D<br />Dziekuje! :*<br />Masz absolutna racje, ale ze zdjeciami przesadzasz! <br />Twoj blog jest taki inspirujacy.. :) <br />Nie znajdziemy tu ''sfotoszopowanych''fotek plastikowych, niejadalnych wynalazkow, tylko mega ciekawe przepisy doprawione o Twoje wlasne przemyslenia.. i wlasnie to kocham najbardziej <3<br /><br />Aaa ciasto wysmienicie sie prezentuje! :D<br />Ale narobilas mi smaka! :*chochlikikuchennehttp://chochlikikuchenne.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-74370991739166134622013-02-28T22:49:35.641+01:002013-02-28T22:49:35.641+01:00Całkowicie się pod tym co napisałaś, podpisuję.
C...Całkowicie się pod tym co napisałaś, podpisuję. <br />Czasami tylko żal że nie mam żadnych przepisów od babci i mamy (mama preferuje całkiem inną kuchnię niż ja). Do wszystkich smaków doszłam sama, ale moja rodzinka nie nażeka. Ela.Mhttp://pomyslowakuchnia.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-45485354468833013342013-02-28T20:24:51.932+01:002013-02-28T20:24:51.932+01:00Właśnie ją usunęłam:) Jeszcze raz dziękuję:*Właśnie ją usunęłam:) Jeszcze raz dziękuję:*madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-2442346416770907352013-02-28T17:20:30.263+01:002013-02-28T17:20:30.263+01:00Podoba mi się to ciacho!:-)Podoba mi się to ciacho!:-)judikhttp://www.escapeintokitchen.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3658959074433904103.post-53497688403606807732013-02-27T22:32:07.444+01:002013-02-27T22:32:07.444+01:00A myślałam, że tylko ja mam tak "nierówno pod...A myślałam, że tylko ja mam tak "nierówno pod sufitem"^^madlene17https://www.blogger.com/profile/00697457423672423873noreply@blogger.com