12.9.12

Cynamonowo-jabłkowy torcik



Pada...
Ciągle pada...

Lubię deszcz...
Ale jeszcze bardziej lubię takie chwile jak dzisiaj, kiedy atmosfera za oknem zachęca do upieczenia ciasta. By można później usiąść z kubkiem cappucino przy oknie i rozkoszując się wypiekiem patrzeć jak deszcz dzwoni cichutko o szyby...
Uwielbiam ten charakterystyczny zapach jesiennych wypieków, który unosi się w całym domu pod postacią szarlotek, cynamonu czy orzechów...
Dzisiejszy torcik z pewnością zalicza się do tych jesiennych ciast. Cynamonowy spód, jabłkowa masa oraz cynamonowa śmietanka. Bardzo zgrane trio z cynamonowym akcentem. A przecież jesień bez cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;)

 
Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian.

Tortownica o średnicy 26 cm.

Biszkopt cynamonowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masa karmelowo - waniliowa:

  • ok 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 5-6 łyżek soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego
Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
  • cynamon
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier a następnie żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie zdejmujemy z niego papier i układamy na blasze/paterze.
Przygotowujemy masę. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku roztopić 4 łyżki cukru. Karmel podlać sokiem jabłkowym i dodać jabłka. Zawartość naczynia przykryć i dusić około 10 minut. Budyń wymieszać w 1/4 szklanki wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, ale wciąż będą w kawałkach, wlać budyń i dokładnie zamieszać. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu po czym ostudzić.
Lekko ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę wyłożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić w lodówce na następną godzinę. Przed podaniem posypać ciasto cynamonem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen