Zostałam niedawno poproszona o upieczenie ciasta na urodzinowe przyjęcie - stąd nazwa wypieku :)
Wymyśliłam sobie coś kremowego, słodkiego i puszystego;) I poniżej przedstawiam Wam efekt mojej inwencji twórczej;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale zapewnia, że przy odpowiedniej organizacji pracy pójdzie Wam szybko i sprawnie :) Ciasto składam się kakaowego biszkoptu z nuta kawową, budyniowego kremu, herbatników oraz masy karmelowej. A całość zwieńczona jest polewą czekoladową :) Jest pyszne - w sam raz do po południowej kawki :)
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 2 budynie waniliowe
- 700 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 300 g herbatników
- puszka kajmaku (polecam firmy Gostyń)
- polewa czekoladowa*
- wiórki kokosowe
Krem: Gdy ciasto będzie w piekarniku gotujemy budyń z dwóch opakowań proszku budyniowego, 700 ml mleka oraz 4 łyżek cukru. Odstawiamy w zimne miejsce aby się schłodził. Masło wyjmujemy z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie miksujemy je na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotowy krem odstawiamy na chwilę do lodówki.
Biszkopt kroimy wzdłuż na połowę. W tym miejscu można nieco nasączyć ciasto, np. alkoholem. Na jedną połowę biszkoptu wykładamy połowę kremu. Następnie układamy połowę herbatników. Rozsmarowujemy masę kajmakową i układamy na niej resztę herbatników. Dodajemy drugą połowę kremu i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu (najlepiej na całą noc).
*polewę czekoladową można przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu lub użyć gotowej.
Jak pysznie wygląda. Chciałabym dostać takie ciasto na urodziny :)
OdpowiedzUsuńteż chce taki na urodziny :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam - wygląda przepysznie to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWow, to ciacho wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńi dla mnie na urodziny też poproszę :)
OdpowiedzUsuńTo upiecz,proszę od razu dla mnie:)
UsuńOoo ile warstw! Cudownie apetyczne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńCudownie kremowe, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńJa też poproszę takie ciasto na urodziny:)
OdpowiedzUsuńNormalnie ślinka cieknie !!!! wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar ma blaszka?
OdpowiedzUsuńJuż odpowiadam :) Użyłam blaszki o wymiarach 24x35 cm :)
UsuńBardzo smakowite, ozdoba każdego przyjęcia :)
OdpowiedzUsuńJuż mi się to ciacho podoba i wiem, że na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto. Co prawda, chyba użyłam za dużej blachy, bo warstw musiałam zrobić mniej, ale i tak zrobiło ogromną furorę. Dzięki za przepis! Aha, dokonałam jednej zmiany: herbatniki zastąpiłam krakersami i z czystym sumieniem polecam tę modyfikację.:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) I dziękuję za pomysł z krakersami - moim zdaniem to bardzo dobra modyfikacja, bo ich lekko słony smak jeszcze bardziej wydobędzie walory smakowe ciasta:)
UsuńCiastko idealne dla mnie :D
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, bardzo smaczne, nie za słodkie. Polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to Rewelacja !
OdpowiedzUsuńWracam do tego przepisu :)
Właśnie zrobiłam...szybko prosto ;-) teraz trzeba czekać parę godzinek ale na bank będzie pycha
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) nie wiedziałam jaka blaszka o wzięłam mniejsza ale wyszło super i jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto na moje urodziny zanioslam koleżanką do pracy wszystkim smakowało nawet w kierowniczką
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuń