29.6.18

Kotlety mielone z cukinią i serem feta


Choruję na ciągły brak czasu. Każdy dzień przemyka mi się przez palce. Staram się go wykorzystać na maska jak potrafię, jednak gdzieś tam podświadomie mam przeczucie, że mogłabym wykorzystać go jeszcze lepiej. Po ostatniej fali upałów (i przed kolejną), kiedy aura była nie do zniesienia zamulasta, ale jakże z drugiej strony orzeźwiająca, udało mi się poczynić kilka fajnych przepisów w kuchni. Głównie tych słodszych propozycji, ponieważ zostałam dosłownie zasypana owocami, które najlepiej jednak nam smakują w cieście oraz pod postacią dżemów i kompotów. Mam zatem dobrą wolę, żeby się nimi z Wami podzielić, ale nieustannie biegnący do przodu tik tak nie wiem czy mi na to pozwoli... :P


Rzadko ostatnio zdarza nam się jeść mięso mielone w wersji smażonej. Zazwyczaj wybieramy lżejszą opcję, czyli gotowane pulpety z jakimś lekkim sosem (które, notabene, mała M uwielbia). Jednak raz na jakiś czas mamy ochotę zarówno na coś cięższego jak i niestandardowego. Tak jak na tego typu kotlety mielone z dodatkiem cukinii i sera feta. Bardzo fajna alternatywa dla zwykłych mielonych, która przypadła nam do gustu i na pewno je jeszcze przyrządzimy.


Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 
  • 100 g sera feta
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia
  • pieprz, tymianek, oregano

Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy dużą szczyptą soli i odstawiamy, aby puściła sok. W misce umieszczamy mięso, wbijamy jajko i dodajemy ser feta pokruszony na drobne kawałki Po kilku minutach cukinię odciskamy i dodajemy ją do miski z mięsem. Dosypujemy 2 łyżki bułki tartej i przyprawiamy (na początku lepiej mniej, zawsze można doprawić) pieprzem oraz ziołami. Całość dokładnie wyrabiamy rękami tak, aby ser feta nie pozostawiał grudek. Możemy dolać w tym momencie kilka łyżek zimnej wody lub rosołu. Gdy masa będzie puszysta i jednolita formujemy w dłoniach kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż porządnie się zrumieni. Podajemy z dowolnymi dodatkami.



4 komentarze:

  1. Mniam, pysznie wyglądają ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Mielone, czy pulpety w sosie to też nasza ulubiona potrawa. A jak się do środka coś dołoży to tylko podnosi smak całej potrawy. Z tym serkiem i cukinią to ciekawa propozycja. Chętnie spróbuję.
    Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, zgadzam się, świetne połączenie i dopełnienie mielonego. Kochana, odpuść sobie czasami, nie pędź tak, a zauważysz, że to % %, że masz sporo czasu w zapasie. Każdy doceni szczęśliwą żonę i matkę. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne połączenie :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen