3.10.19

Tarta z grzybami leśnymi


Jesienne klimaty zawitały na dobre. Herbata z cytryną, miodem i imbirem, ciasto dyniowe i rozgrzewające zupy. A do tego oczywiście przeziębień ciąg dalszy. Ledwo wykurowaliśmy się po pierwszej fali a już mała M przyniosła z przedszkola kolejną... :P


Ta oto tarta to efekt ostatniego grzybobrania. M był nią zachwycony. Mi również bardzo smakowała. Nie zajmuje sporo czasu jak i również nie potrzeba do niej zbyt wielu składników. Polecam w sezonie grzybowym :) 

 

Forma do tarty 26 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Farsz:
  • 300 g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 60 g żółtego sera
  • sól, pieprz, rozmaryn
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła

Ciasto: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruche ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Farsz: Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać czosnek i chwilę przesmażyć. Następnie dodać grzyby. Smażyć je na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie i szkliste. Wystudzić. Boczek pokroić w kostkę a ser zetrzeć na małych oczkach. Do wystudzonych grzybów dodać boczek, wbić jajko, wlać śmietanę i dodać ser. Całość wymieszać ze sobą i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto wyjąć z lodówki i je rozwałkować. Wyłożyć nim formę do tarty. Spód nakłuć widelcem. Na cieście rozłożyć równomiernie farsz a na wierzchu rozłożyć gałązkę rozmarynu porwaną na mniejsze części. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę aż masa się zetnie a wierzch nabierze złoto-brązowego koloru.



4 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen