5.12.19

Sernik z pierniczkami


Muzyka łagodzi obyczaje. A taniec - połamaniec w wykonaniu pociech poprawia humor :D


Sernik w świątecznym klimacie :) Wprawdzie nie wyobrażam sobie świąt bez piernika, ale jeśli takiego by zabrakło, to sernik zająłby jego miejsce. A tutaj dwa w jednym, bo w serniku schowały się pierniczki :) Z jego przygotowaniem nie ma większych problemów. Ładnie wygląda i ładnie się go kroi. A smakuje... sami się przekonajcie :)

 

Tortownica 26 cm

Składniki:


Spód: 
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
 Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 budynie waniliowe
 Dodatkowo:
  • 200 g pierniczków z marmoladą (bez lukru i czekolady)*
  • 70 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła


Spód: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w malakserze i połączyć z rozpuszczonym masłem i przyprawą do piernika. Gotową masą wyłożyć spód tortownicy dociskając ją dłońmi. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wystudzić.

Masa serowa: jajka ubić z cukrem na puszystą masę (aż zbieleje i podwoi swoją objętość i cukier się rozpuści). Następnie wlać śmietanę kremówkę oraz wsypać budynie. Na końcu partiami dodawać ser. Całość dokładnie wymieszać. Na gotowy spód wylać kilka łyżek masy serowej a na niej poukładać pierniczki. Następnie wylać pozostałą masę. Sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Mleko i masło zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim czekoladę. Gotową polewą polać wystudzony sernik i dowolnie ozdobić. 

*jeśli będzie problem ze znalezieniem takich pierniczków to użyjcie takich bez marmolady (są takie bez lukru i czekolady), albo w ostateczności użyjcie tych nadziewanych i oblanych czekoladą - należy jednak podczas pieczenia podłożyć coś na spód piekarnika, gdyż czekolada z pierniczków może wypłynąć poza tortownicę (na konsystencję sernika nie będzie to i tak miało wpływu). 



3 komentarze:

  1. to mój faworyt, czekam na kolejne łakocie i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie, Andula
    PS. Czy po ostatnim wpisie zbierzesz wszystkie przepisy w jednym miejscu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu trafiłam i w Twój gust;) Postaram się w wolnej chwili zamieścić banerek ze wszystkimi przepisami w kalendarza. Na bieżąco są one dodawane również w zakładce Okazje - Boże Narodzenie :)

      Usuń
  2. sero-pierniczek siedzi już w pierkarniku. Nie mogę doczekać się degustacji.... Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen