10.12.19

Seromakowiec


Bez cytatu.
Bez przemyśleń.
Dziś sam przepis.


Świąteczny klasyk. Połączenie sernika i makowca dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, które ciasto lubią bardziej ;) Mam dla Was dwie małe uwagi odnośnie tego ciasta. Mój seromakowiec wyszedł nieco niski - jeśli chcecie, aby Wasz był wyższy, upieczcie go w nieco mniejszej formie - jednak pamiętajcie wówczas, że pieczenie może się wydłużyć o kilka minut. Druga uwaga tyczy się maku. Ja poszłam na skróty i użyłam gotowej masy makowej, ale jeśli macie ochotę sami przygotować masę makową, to nic nie stoi na przeszkodzie :)



Blacha 40 x 27 cm

Składniki:


Ciasto:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 1 łyżka śmietany

Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej (850g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 50 g rodzynek (lub żurawiny)
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • kilka kropel olejku migdałowego

 Masa serowa: 
  • 100 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na elastyczne ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto. Na czas przygotowania pozostałych mas włożyć je do lodówki.

Masa makowa: Gotową masę makową przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą do połączenia składników.

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.Następnie partiami dodawać ser. Wsypać budyń i otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gotową pianę delikatnie połączyć z masą serową.

Na ciasto wyłożyć masę makową i wyrównać. Na mak rozłożyć masę serową i delikatnie ją rozprowadzić. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 60 minut. Przed podaniem najlepiej wystudzić przez całą noc.



1 komentarz:

  1. pyszne ciasto, ja jednak wolę bez skórek cytryny czy pomarańczy. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen