19.3.19

Ziołowe gofry z wędzonym pstrągiem i awokado


I znowu kolejny wpis konkursowy... Sama nie dowierzam, że dałam się tak ponieść kulinarnie haha :D A pomysłów jeszcze kilka mam :) Gofry każdemu kojarzą się z deserem, gdyż podawane są zazwyczaj na słodko. A w wersji wytrawnej wcale nie są gorsze. Doskonale zastąpią pieczywo. Możemy je dowolnie urozmaicać, np. ziołami czy serem przez co nigdy nie będą nudne.


Moja kolejna propozycja na śniadanie. W wersji de lux :D Do zrobienia w niedzielny poranek dla tych, co nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Choć w wersji kolacyjnej sprawdzą się równie dobrze. Do tego szklanka soku pomarańczowego Hortex i mamy pełnowartościowy posiłek.


Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek ziół - szczypiorek, koperek, tymianek, pietruszka 
  • 1 opakowanie kremowego serka śmietankowego
  • 1 awokado
  • 100 g wędzonego pstrąga
  • pieprz, sok z cytryny

Jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól i oliwę zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekane zioła i przemieszać łyżką. Gofrownicę lekko natłuścić olejem. Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i usmażyć gofry na złoty kolor. Gotowe gofry posmarować serkiem, na wierzch poukładać plasterki awokado i wędzonego pstrąga. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i udekorować gałązkami koperku. 


Przepis bierze udział w konkursie:


3 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen