I znowu kolejny wpis konkursowy... Sama nie dowierzam, że dałam się tak ponieść kulinarnie haha :D A pomysłów jeszcze kilka mam :) Gofry każdemu kojarzą się z deserem, gdyż podawane są zazwyczaj na słodko. A w wersji wytrawnej wcale nie są gorsze. Doskonale zastąpią pieczywo. Możemy je dowolnie urozmaicać, np. ziołami czy serem przez co nigdy nie będą nudne.
Moja kolejna propozycja na śniadanie. W wersji de lux :D Do zrobienia w niedzielny poranek dla tych, co nie przepadają za słodkimi śniadaniami. Choć w wersji kolacyjnej sprawdzą się równie dobrze. Do tego szklanka soku pomarańczowego Hortex i mamy pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- pęczek ziół - szczypiorek, koperek, tymianek, pietruszka
- 1 opakowanie kremowego serka śmietankowego
- 1 awokado
- 100 g wędzonego pstrąga
- pieprz, sok z cytryny
Jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól i oliwę zmiksować na gładkie ciasto. Dodać posiekane zioła i przemieszać łyżką. Gofrownicę lekko natłuścić olejem. Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę i usmażyć gofry na złoty kolor. Gotowe gofry posmarować serkiem, na wierzch poukładać plasterki awokado i wędzonego pstrąga. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i udekorować gałązkami koperku.
Przepis bierze udział w konkursie:
Bardzo lubię gofry wytrawne, a jeszcze z awokado to już poezja :)Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń