12.12.13

Świąteczna babka z makiem, korzennymi jabłkami i cynamonem


 

Kartki, pocztówki, listy.
Z życzeniami.
Piszecie jeszcze?


Przepis na to ciasto znalazłam w jednym z niemieckich czasopism. W zasadzie nie lubię maku, ale coś w tej recepturze mnie urzekło, że postanowiłam zaryzykować i upiec tę babkę na przekór moim kubkom smakowym. Podczas przygotowywania ciasta miałam kilka obaw, czy aby na pewno się uda. Ciasto wyszło dosyć gęste i klejące się a po wyjęciu z piekarnika byłam niemal pewna, że wyszedł mi zakalec. Jednak pozory mylą. Następnego dnia, gdy przekroiłam babkę, okazało się, że ciasto o zakalcu nawet nie słyszało a dominującą nutą smakową stanowią jabłka i cynamon. Po ugryzieniu pierwszego kęsa zakochałam się w tym smaku. Jest rewelacyjny. Dodałam od siebie trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, która znaczenie wpłynęła na smak ciasta, więc nie rezygnowałabym z niej. No ale rzeczą, która niewątpliwie także wpłynęła na smak babki jest syrop, który wytworzył się podczas smażenia jabłek. Pachniał tak niesamowicie, że postanowiłam nim posmarować jeszcze gorące ciasto. Efekt? Babka pachnie świętami :) I tak smakuje:) Gorąco Wam polecam ten przepis - od dziś to jedna z moich ulubionych babeczek :)

 

Składniki:
  • 300 g jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 6 jajek
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g maku
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
W pierwszej kolejności przygotowujemy jabłka. Obieramy je, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka, 100 g cukru i połowę skórki i soku z cytryny. Całość smażymy kilka minut aż jabłka lekko zmiękną (ale nie będą się rozpadać). Wówczas zdejmujemy całość z ognia i dodajemy cynamon. Mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.
Jajka ubijamy z resztą cukru (150 g) na puszystą masę. Dodajemy resztę skórki i soku z cytryny. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko. Wsypujemy mak oraz skórkę pomarańczową. Ciasto dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wcześniej usmażone jabłka.
UWAGA: syropu, który wytworzył się w czasie smażenia jabłek nie należy wylewać! Będzie jeszcze potrzebny na samym końcu. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut (należy sprawdzić ciasto patyczkiem). Po wyjęciu ciasta z piekarnika nakłuwamy je gęsto wykałaczką i jeszcze gorące smarujemy syropem pozostałym po jabłkach. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.


A na koniec jeszcze wersja graficzna;)


Babkę dodaję do akcji:


17 komentarzy:

  1. No jasne, ze robimy kartki swiateczne :)
    Wczoraj wlasnie zrobilam pierwsza i podarowalam ja wraz z eklerkami.
    Mi pocztowki, listy i wlasnorecznie wykonane kartki sprawiaja o niebo wieksza przyjemnosc niz smsy z zyczeniami, dlatego co roku staram sie zrobic chociaz kilka dla tych najblizszych mi osob. Wiesz.. chyba wrzuce na chochliki moje tegoroczne kartki jako inspiracje dla innych :D - dzieki za podsuniecie mi pomyslu :*

    A co do babki, to wyglada wysmienicie! Szegolnie na tym zdjeciu w przekroju :D Mmm te kawalki jabluszek.. az tutaj zapachnialo swietami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna ta babka! I jak ładnie sfotografowana, świątecznie...
    Kartki oczywiście wciąż wysyłam i wciąż dostaję, oprócz e-maili, oprócz smsów i oprócz facebookowych życzeń w dalszym ciągu pisuję tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna babka, piękne zdjęcia, wszystko w tonacji świątecznej. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013 :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane! Z takim przepisem jeszcze się nie spotkałam, więc zaznaczam - do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto wolałabym bardziej od piernika, musi smakować przepysznie :)
    Ja już kartek nie wysyłam, tylko mailowo składamy sobie wszyscy życzenia, takie czasy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. też nie lubię maku:P
    a pocztówek i listów już nie pisze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cóż za zbieg okoliczności :D U mnie dziś też świąteczna ciasto makowe z masą jabłkową :) Twoja babka wygląda świetnie, a wiem, że smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kartki już u mnie wysłane:)
    a ciasto rewelacyjnie wyszło! wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kartki wysyłam co roku, babka piękna

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie dzisiaj wypisuję kartki i robię tak co święta czy inne okazje :) nie przemawiają do mnie sms-y czy maile z życzeniami świątecznymi :) a ciacho pycha ! uwielbiam mak :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka na pewno pyszna, wygląda bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Baba jak malowana, pachnie świętami u ciebie już :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała babka swiąteczna i w pięknym otoczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak, piszę świąteczne kartki, bo wiem, że adresat zawsze ucieszy się, kiedy wyjmie je ze swojej skrzynki. Wiem, bo też tak mam;) Piękna babka Ci wyszła, zresztą, jak każdy Twój wypiek!;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Co roku mniej niestety, ale jeszcze trwam przy tej tradycji, a babka kusząca :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen