22.11.14

Piernik z powidłami


Uwielbiam, gdy w domu unosi się korzenny aromat podczas pieczenia piernika. Przywołuje mi on jedne z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. W okresie adwentu, kiedy wracałam ze szkoły i przekraczałam próg domu od razu uderzał mnie ten zapach. Mama i babcia zawsze z wyprzedzeniem piekły pierniki na święta, po czym chowały je w puszkach, gdzie grzecznie miały leżakować aż do świąt. Ostatecznie połowa z nich i tak zawsze znikała w nieznanych nikomu okolicznościach i trzeba było przygotowywać drugą turę pierników.

Dzisiaj przepis na jeden z pierników, który do dzisiaj pojawia się na rodzinnym stole. Wprawdzie nie nazwałabym go do końca piernikiem, ponieważ nie zawiera miodu, ale smakuje równie wyśmienicie. Z dodatkiem powideł, które doskonale nawilżają ciasto sprawiając, że nie jest ono suche a wilgotne, oraz z dużą ilością polewy czekoladowej.


Średnia keksówka

 Składniki:
  • 200 g mąki
  • 60 g margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki powideł
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki przyprawy domowej (klik)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • bakalie (posiekane orzechy, migdały, rodzynki itp.)
  • polewa czekoladowa
Margarynę roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Następnie wlać mleko, wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Wlać roztopioną margarynę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gdy wystygnie polać polewą czekoladową.



11 komentarzy:

  1. ojej, u Ciebie już święta...mam w swoich zborach przepis na piernik z dżemu, myślę, że smakuje podobnie jak ten

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam piernik :) zawsze kojarzy mi się ze świetami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny piernik. Z taką pyszną polewą. Mój dopiero się upiecze....

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, jakie pyszności, pachnie świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię piernik, czuć już Święta :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada super, a czy można zastąpić margarynę olejem, skoro i tak będzie roztopiona? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam jeszcze do tej pory tego ciasta z dodatkiem oleju ale sądzę, że powinno się udać - w końcu margaryna czy też olej to i tak tłuszcz ;)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen