21.3.15

Sernik gotowany w miodowym cieście


"Uwielbiam dni, w których moim jedynym problemem jest kawa czy herbata".
:)) 


Jeden z moich ulubionych serników. Popisowe ciasto mojej przyszłej teściowej, które zawładnęło moim sercem od pierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole?  :)
Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona).


Ciasto na dużą blachę


Składniki:

Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 szklanka mleka
Polewa czekoladowa:
  • ½ kostki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypywać mąką jeśli  zbyt mocno by się kleiło. Podzielić je na 3 równe części. Każdą z nich wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 -12 minut na złoty kolor.

Masa serowa: Masło rozpuścić z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia. Jajka wbić do miseczki i lekko roztrzepać. Dodać do masła mieszając. Masę podgrzać i stopniowo dodawać ser, ciągle mieszając. W mleku rozmieszać budynie i wlać do masy serowej. Całość gotować na małym ogniu aż masa wyraźnie zgęstnieje.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć jeden placek miodowy. Na niego wylać połowę jeszcze gorącej (!) masy serowej. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć drugą połowę masy. Na końcu nałożyć trzeci blat ciasta i całość lekko obciążyć. Pozostawić tak ciasto na kilka godzin.

Polewa:  Masło rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao i mieszać, aż polewa zgęstnieje. Na końcu dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewą polać sernik i posypać np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi – trzeci dzień po upieczeniu, gdy smaki się ze sobą przegryzą.





9 komentarzy:

  1. Prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejnego ciasta już dziś nie piekę, jestem po degustacji babki z michałkami po modyfikacji przepisowej. Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda to ciasto, aż nabrałam ochoty na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda i na pewno pyszny jest :) Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, fantastyczny sernik. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię to ciasto, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda fantastycznie, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo zachęcająco wygląda to ciasto, chyba niebawem je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen