15.6.17

Kurczak pieczony na butelce piwa


Dziś w końcu mięso :) Od dawna kusił mnie kurczak pieczony w ten sposób. W końcu postanowiłam i ja go sobie przygotować. Nie ma przy nim za dużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało na kanapki. Tak na prawdę możecie stworzyć sobie własną mieszankę przypraw - jeśli lubicie bardzo ostre smaki dodajcie więcej chili jeśli wolicie ziołowe akcenty - więcej rozmarynu. Co kto lubi :) Tylko nie wypijcie za dużo piwa podczas pieczenia kurczaka, żeby zostało Wam coś do polewania ptaszyska :D


Składniki:
  • 1 kurczak
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki vegety
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki mielonego chili
  • 3/4 łyżeczki mielonego kuminu
Przyprawę do kurczaka, vegetę, słodką paprykę, rozmaryn, pieprz, sól, chili i kumin wsypujemy do miseczki i mieszamy ze sobą. Kurczaka osuszamy za pomocą ręcznika i ucinamy mu szyję (aby zmieściła się przez nią butelka). Następnie smarujemy go dokładnie olejem, po czym obficie nacieramy go przygotowaną przyprawą. Układamy go na talerzu, owijamy lekko folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia, na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy go z lodówki. Butelkę piwa otwieramy i przelewamy połowę jej zawartości do szklanki. Na otwartą butelkę nakładamy kurczaka - powinien stabilnie stać. Kurczaka umieszczamy w naczyniu, aby wytapiający się tłuszcz miał gdzie spływać. Pieczemy go przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 20 minut możemy podkręcić piekarnik na 200-210 stopni, jeśli lubimy przypieczoną skórkę. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy kurczaka piwem, które wcześniej odlaliśmy.





5 komentarzy:

  1. obiad, który robi się w zasadzie sam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybki obiad, ale za to jaki smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Korci mnie już od dawna upiec tak kurczaka, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiamy - lepszy niż z rożna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię i uważam ,że jest to najlepszy kurczak z piekarnika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen