1.9.18

Sałatka z kuskusem, fasolką szparagową i serem feta


Kawa. Herbata.
Smętna aura.
Idzie jesień.
Ta ponura też jest piękna.


Nie mieliśmy ostatnio ochoty na jakiś klasyczny obiad zatem wymyśliłam taką oto sałatkę. Przyznam, że ta kombinacja składników bardzo nam smakowała. Dla wielbicieli kasz oraz strączków jak znalazł ;)


Składniki:
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 50 g suszonych pomidorów
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka sezamu
  • 30 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy
  • odrobina soku z limonki
Fasolkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą (a najlepiej bulionem), przykryć i odstawić do napęcznienia. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać i razem z sezamem uprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać napęczniałą i przestudzoną kaszę, dodać fasolkę, suszone pomidory i wlać oliwę. Całość delikatnie przemieszać. Następnie sałatkę posypać pokruszonym serem feta i podprażonymi orzechami z sezamem. Na koniec skropić sałatkę niewielką ilością soku z limonki.



3 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen