10.6.19

Lody z mlekiem w proszku



Lato. Lody. Dużo lodów. Kto ma ochotę na lody domowe, tego zapraszam dziś na fantastyczne mleczne lody. Smakują o wiele lepiej niż sklepowe i nie zawierają żadnej chemii.


Lody, które mnie absolutnie zachwyciły pod każdym względem. Są przepyszne, cudownie mleczne, kremowe, nie trzeba ich mieszać ani wcześniej wyjmować z zamrażalki. Można rzec - lody idealne :) Najlepiej przygotować je sobie wieczorem i zamrozić przez noc. Jeśli lubicie domowe lody - koniecznie spróbujcie te, a nie pożałujecie :)



Składniki na 1 litr lodów:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Do garnka wlać mleko, wsypać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i ze sobą połączą. Masę wystudzić i włożyć do lodówki na 2-3 godziny aż się mocno schłodzi. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać zimną masę mleczną. Dokładnie ze sobą wymieszać i przelać do pojemnika. Lody włożyć do zamrażalki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Źródło: (klik)


9 komentarzy:

  1. O, na pewno wypróbuję, zwłaszcza że zostało mi mleko w proszku po jakimś wypieku i zastanawiałam się, co z nim zrobić.:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale muszą smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam tu: https://slodkiblog.pl/lody-mleczne-bez-maszynki-z-mleka-w-proszku/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, przepis pochodzi z tej strony. Jeśli dobrze popatrzysz to link podałam na końcu przepisu.

      Usuń
    2. Nie zauważyłąm, przepraszam.

      Usuń
  4. Wyglądają pysznie! Ja uwielbiam lody w każdej postaci! Zarówno sorbety, jak i te mleczne. Kocham smak ciasteczkowy. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, lody w trakcie zamrażania się oddzieliły. Na górze śmietanka na dole mleko. CO JEST PRZYCZYNĄ

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen