Polska złota jesień.
Czerwień, brąz i złoto.
Słońcem i zapachem cynamonu otulona.
Tak - jestem jesieniarą :D
Przepis z magazynu "Czas na jesień" nr 4 (z drobnymi zmianami).
Składniki na małą keksówkę:
- 150 g pure z dyni
- 100 g oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 130 ml mleka
- 70 g miodu
- 70 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skóra starta z 1/2 pomarańczy
- do dekoracji: lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy oraz orzechy
Wykonanie: Do pure z dyni dodać olej, jajka, mleko, miód oraz cukier. Całość zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę startą z pomarańczy. Wszystko ponownie zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem keksówki i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy oraz posypać siekanymi orzechami włoskimi.
Wspaniały przepis na jesienne ciasto. A te kolory. Sama słodycz.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że jesteś i dbasz o nasze podniebienia. Życzę wspaniałych jesiennych doznań. Andula
Vielen Dank für Ihr Engagement, qualitativ hochwertige und informative Inhalte bereitzustellen. Fortfahren! ❤️️
OdpowiedzUsuń