14.10.22

Prosty chlebek dyniowy


Polska złota jesień.
Czerwień, brąz i złoto.
Słońcem i zapachem cynamonu otulona.
 
Tak - jestem jesieniarą :D  
 
Przepis z magazynu "Czas na jesień" nr 4 (z drobnymi zmianami).

Składniki na małą keksówkę:
  • 150 g pure z dyni
  • 100 g oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 130 ml mleka
  • 70 g miodu
  • 70 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skóra starta z 1/2 pomarańczy
  • do dekoracji: lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy oraz orzechy

 

Wykonanie: Do pure z dyni dodać olej, jajka, mleko, miód oraz cukier. Całość zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę startą z pomarańczy. Wszystko ponownie zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem keksówki i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut  (aż do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy oraz posypać siekanymi orzechami włoskimi.




 

 


2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis na jesienne ciasto. A te kolory. Sama słodycz.
    Dziękuję, że jesteś i dbasz o nasze podniebienia. Życzę wspaniałych jesiennych doznań. Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Vielen Dank für Ihr Engagement, qualitativ hochwertige und informative Inhalte bereitzustellen. Fortfahren! ❤️️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen