28.8.22

Ciasto śmietankowe z budyniem, malinami i kruszonką

 

"Nigdy nie wierzyłam, że milczenie jest złotem. Wymyślił to jakiś lamus, który po prostu nie umiał pyskować".

Paulina Świst

Powyższą autorkę wprost uwielbiam! Jej twórczość to po prostu petarda i jeżeli już rozpoczniecie z nią przygodę to bezsenne noce gwarantowane :)

A jeśli chodzi o ciasto, to stary przepis w odświeżonej wersji, którą bardzo polecam :)

Blaszka o wymiarach 25x30 cm

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 malin
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru

 Kruszonka:
  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła


Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą i włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
W jednej misce wymieszać ze sobą mokre składniki - jajka, śmietanę i olej. W drugiej misce połączyć składniki suche - mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać za pomocą łyżki lub miksera na jednolite ciasto. Wychodzi ono bardzo gęste ale bez obaw - takie ma być. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Lekko przestudzony rozsmarować na cieście (może to sprawiać nieco trudności, zatem jeśli zrobicie "kleksy", to również będzie w porządku). Następnie na budyniu rozłożyć równomiernie maliny. Całość posypać kruszonką.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut (aż do suchego patyczka).




1 komentarz:

  1. świetny przepis, dobrze, że maliny mam jeszcze na krzaku. Dziękuję za słodką podpowiedź na deser. Pozdrawiam , Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen