Taki charakter blogowania.
Zostało mi sporo masy kajmakowej po któryś wyczynach kulinarnych i przez przypadek znalazłam ten przepis na babkę kajmakową właśnie z dodatkiem kajmaku z puszki (klik). Babeczka wyszła bardzo smaczna. Posmakowała zwłaszcza moim dzieciom. Lekka i puszysta. Jednak pomimo swoich walorów nie wpisze się na listę moich ulubieńców, gdyż od lat jestem fanką zwykłych ucieranych babek ;)
Składniki:
- 5 jajek
- 180 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 300 g masy kajmakowej
- 100 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- ok. 50 ml śmietany kremówki (tyle ile zabierze czekolada aby powstała gęsta polewa)
- posiekane orzechy lub dowolne bakalie do posypania
Masło z masą kajmakową podgrzać na małym ogniu aż do połączenia się składników. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać żółtka oraz sok z cytryny. Mieszać aż do połączenia składników. Wówczas wlać masę maślano-kajmakową oraz mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać dokładnie za pomocą miotełki lub łopatki. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (aż do suchego patyczka).
Czekolady wraz ze śmietanką umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Gotową polewą polać wystudzoną babkę i udekorować dowolnymi bakaliami.
Kochana, cieszę się, że wróciłaś ze wspaniałym przepisem. Ja często wracam do Twojego przepisu na ciasto marchewkowe, które skradło moje .... kubki smakowe. Pozdrawiam Andula
OdpowiedzUsuńKupiłam sobie kajmak i nie miałam pomysłu co z nim zrobić ale fajnie że natrafiłam na ten przepis bo lubię babki :)
OdpowiedzUsuń