20.11.20

Proste ciasto marchewkowe


Home office przy dwójce małych dzieci to jak próba przejścia przez huragan. Mam ochotę soczyście zaklnąć pod nosem albo wziąć karabin i strzelać. Kto jest w podobnej sytuacji, ten na pewno mnie zrozumie;) Powoli zbliża się mój ulubiony okres w roku - czyli przygotowania do świąt. Liczę, że na blogu uda mi się opublikować kilka fajnych przepisów. A jeśli szukacie już inspiracji na świąteczne dania to serdecznie zapraszam do zakładki Boże Narodzenie, gdzie wzeszłym roku pojawił się kalendarz Adwentowy z przepisem na każdy dzień Adwentu :)

A jeśli jeszcze to nie Wasze klimaty to zaparzcie sobie kawę (opcja z dziećmi - mając nadzieję, że zdążycie ją wypić zanim będzie zimna) i rozsmakujcie się w pysznym cieście marchewkowym, które Wam dzisiaj zostawiam na blogu :)

Przepis znalazłam kiedyś w internecie. Nie podam niestety linku ponieważ na szybko zapisałam go na kartce i nie pamiętam już strony. Całe szczęście, że tej kartki nie zgubiłam, bo ominęłoby mnie na prawdę dobre ciasto marchewkowe. Polałam je polewą czekoladową (na którą nawet nie mam podanych proporcji bo robiłam ją na tzw. "oko" wykorzystując resztki czekolady w szafce).

Tortownica 26 cm

Składniki:

  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 300 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii
  • 100 g dowolnej czekolady (u mnie pół mlecznej i pół gorzkiej)
  • śmietana kremówka - około 100 ml

 

Jajka ubić z cukrem na pusztą i jasną masę. Powoli wlać olej i wymieszać. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na sam koniec dodać startą marchewkę oraz posiekane bakalie i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzić.

W garnku umieścić połamaną na kawałki czekoladę i wlać trochę śmietanki. Na małym ogniu powoli rozpuszczać czekoladę; w razie potrzeby dolewać śmietanki, aż otrzymamy zadowalającą nas konsystencję. Gotową polewą polać ciasto marchewkowe i pozostawić do wystudzenia.





1 komentarz:

  1. kolejne niebo w gębie, tym razem słodkie . Wspaniała propozycja, uwielbiam marchewkowe ciasto, tu w wersji już świątecznej. Będzie też na święta . Cieszę się, że wróciłaś i działasz. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Copyright © My simple kitchen