7.11.20

Zupa dyniowa z ziołową posypką


Nie mogłam przejść obok dyni obojętnie. Ostatnio miałam niesamowitą ochotę na zupę dyniową. Taką banalną, prostą. Z kuchnią jest jak z życiem. Im bardziej chce się przedobrzyć tym gorzej wychodzi. Dlatego stawiam na proste połączenia z nutką oryginalności. Tym razem to prosta zupa dyniowa z jakże pysznym małym dodatkiem - ziołową posypką. Kocham jesień. 

Tak, powyższy wstęp pisałam dwa tygodnie temu. Ciągle brak mi czasu...

Składniki:

Krem z dyni:

  • 1/2 dyni piżmowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 3/4 l - 1 l wody lub bulionu
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • vegeta

Ziołowa posypka:

  • 1 kromka czerstwego chleba
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • oliwa

 

Zupa: Dynię i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć ją na oleju aż będzie złota. Dodać masło, dynię oraz marchewkę. Warzywa przez kilka minut przesmażyć. Następnie wlać wodę lub bulion i ugotować aż będą miękkie. Wówczas całość zblendować. Na tym etapie można jeszcze wlać nieco więcej płynu jeśli zupa jest zbyt gęsta. Dodać do niej pokrojony na kawałki serek topiony i gotować aż ser się rozpuści. Doprawić do smaku vegetą. Zupę przed podaniem posypać ziołową posypką.

Posypka: Chleb pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię wraz z pozostałymi składnikami, lekko posolić i wlać odrobinę oliwy. Całość podprażyć na małym ogniu aż utworzą się grzanki a ziarna lekko zbrązowieją.





2 komentarze:

  1. A pretty important functions of one's kitchen are to store, prepare and cook food and to accomplish related tasks including dishwashing.best dishwasher detergent consumer reports

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen