27.5.13

Piersi z kurczaka pod kremową kołderką


Upaćkana od farby.
Herbata.
Za oknami ciemne chmury.
Jeszcze szybkie zakupy.
I kolejny trening.

Nasz wczorajszy obiadek:) To jest pyyyyyszne, zapewniam Was! :) M nie mógł się nachwalić:) Troszkę kaloryczne ale smak wynagradza wszystko:) Chciałam w jakiś inny sposób przyrządzić kurczaka a jednocześnie ograniczyć sobie pracę do minimum (tak, lenistwo:P). I znalazłam - tutaj. Danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu, rzekłabym, że jest wręcz banalne a i nie zajmuje dużo czasu:)


Do przygotowania tego dania wykorzystałam ser Aldamer marki Mońki (ma bardzo wyrazisty smak :)):

Jest to ser żółty typu szwajcarskiego. charakteryzujący się łagodnym, słodkawym smakiem. Jego zwarty miąższ usiany jest oczkami o wielkości orzecha laskowego. Otwory te powstają w procesie dojrzewania, kiedy to w masie serowej wytwarzany jest dwutlenek węgla. To jemu też ser zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Aldamer Mońki doskonale nadaje się zarówno do przygotowania szybkiej przekąski w postaci kanapek, jak i do zapiekanek, sosów czy dań bardziej wyszukanych.

Porcja dla 2osób

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 7-8 średnich pieczarek
  • majonez
  • keczup
  • 4 plasterki żółtego sera
  • sól, pieprz, słodka papryka
W pierwszej kolejności przygotowujemy pieczarki. Obieramy je i kroimy na plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle doprawiając solą, pieprzem i słodką papryką.
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Ja zrobiłam to pomiędzy kawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka rozkładamy podsmażone pieczarki. Następnie delikatnie rozsmarowujemy po jednej łyżce majonezu na każdym filecie. Na majonez kładziemy keczup. Całość przykrywamy plasterkami sera. Tak przygotowane mięsko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy 25 minut.


A ta piosenka mnie urzekła <3



22 komentarze:

  1. pyszny obiadek! lubię takie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię niemal identyczną kombinację, tyle że z serem typu rokpol.
    Kurczak tak podany jest pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna alternatywa na kurczaka :) uwielbiam kombinować z filetami kurczaka, wiec wypróbuję Twoj przepis:)))
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. dobre jedzenie, dobra muzyka, wiesz czego szukać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się składa, że i jedno i drugie częściej znajdują mnie;)

      Usuń
  5. Dzisiaj Tato przygotował podobne na obiad, pycha! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej kochana :)
    Mam zaszczyt nominowac Cie do Liebster Blog. Mam nadzieje, ze znajdziesz ochote i chwilke na udzial w zabawie. Bedzie mi bardzo milo :D Pytania znajdziesz tu : http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2013/05/28/liebster-blog/

    Pozdrawiam serdecznie, Klaudia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaaa:D Oczywiście, że znajdę czas:) Z miłą chęcią wezmę udział w zabawie:) Dziękuję kochana:* Na pytania odpowiem już niebawem:)Całuje:*

      Usuń
  7. uwielbiam!:) jeden z moich ulubionych obiadów i szybko się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne połączenie smaków:) wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne danie, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tłuczek P? To jakiś z zaokrągloną końcówką? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie żadnego tłuczka - użyłam wałka do ciasta:P :D

      Usuń
  11. Najpierw tłuczek P, teraz wałek P. Albo D. A może ciasto P. Naprawdę można się w tym pogubić.

    ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. czy można to samo wykonać z indykiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jak najbardziej:) Robiłam już w ten sposób nawet karkówkę (którą jednak wcześniej podsmażyłam) :)

      Usuń
    2. dzięki wielki ;) więc czas wypróbować to na indyczku :D

      Usuń
  13. Często robię taie mięsko, uwielbiamy je :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen