Od razu ostrzegam, że dzisiaj będzie trochę długi post:)
Ale za to nie byle jaki - bo 100!!!
Długo czekałam na przekroczenie tej magicznej granicy :)
100 - dla jednych dużo, a dla innych mało:)
Dla mnie bardzo dużo:)
Dużo pozytywnych chwil spędzonych na blogowaniu.
Dużo fantastycznych poznanych osób.
Dużo satysfakcji z tego, co robię.
Mogłabym tak jeszcze dużo wymieniać...:)
Jednak największe podziękowania należą się WAM wszystkim, którzy tutaj zaglądacie:) Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, wiadomości i przede wszystkim za obecność :) Jesteście kochani :*:*:*
Tortownica o średnicy 26 cm
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 12 dag masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 dag rabarbaru
- 10 dag cukru
- 1 kisiel truskawkowy
- 3 białka
- 10 dag cukru
- płatki migdałowe
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy cukier. Całość mieszamy aż beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczony spód wykładamy masę rabarbarową, następnie pianę a na końcu wierzch posypujemy płatkami migdałów. Całość zapiekamy jeszcze kolejne 20 minut aż beza się zezłoci.
Tartę również dodaję do akcji rabarbarowej organizowanej przez Olcik.
A teraz niespodzianka numer jeden:) Po prawej stronie widnieje mała zakładka do fan page'a na facebooka:) W końcu i ja zdecydowałam się udostępniać treści bloga na tym portalu :)Będzie mi baaaaardzo miło, jeśli polubicie moją stronę i zechcecie śledzić moje poczynania :) :*
Bardzo mi również miło z powodu drugiej już nominacji do Liebster Blog :) Tym razem nominowała mnie Klaudia z bloga Chochlikikuchenne:) Bardzo Ci dziękuję za nominację i już odpowiadam na pytania :)
Zasady:
Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.
1. Od czego zaczęła się Twoja przygoda z gotowaniem?
Od ugotowania budyniu czekoladowego w wieku 5 lat, który konsystencją przypominał niezidentyfikowaną, lejącą się ciecz, a nie owy budyń :D A tak całkiem serio to najszybciej zaprzyjaźniłam się z piekarnikiem i ta miłość (zresztą odwzajemniona) pozostała po dzień dzisiejszy :) Pieczenie ciast niesamowicie mnie wkręciło i intrygowało, dopiero później przyszedł czas na gotowanie, głównie za sprawą starych, babcinych książek kucharskich, które stały się dla mnie inspiracją :)
2. Wolisz odtwarzać istniejące już przepisy czy komponować własne dania?
To zależy. Czasami trzymam się ściśle przepisu ale w sumie to częściej jednak improwizuję. Zdarza się, że część jakiegoś przepisu staje się dla mnie inspiracją do stworzenia własnej kombinacji danego dania lub do stworzenia czegoś nowego.
3.Tracisz czasem zapał do prowadzenia bloga?
Czasami czuję tylko, że brak mi czasu na wszystkie sprawy związane z blogiem, ale zapału póki co, nie straciłam i nie czuję, aby coś się w tej kwestii miało zmienić :) Raczej to działa w drugą stronę - mam ochotę na coraz to więcej kuchennych wojaży :)
4. Zdarza Ci się posilać w fast foodach?
No pewnie, a komu się nie zdarza?:) Nie przepadam za tego typu jedzeniem, ale pizzą raz na jakiś czas nie pogardzam :)
5. Blog kulinarny - pasja czy opcja możliwego zarobku?
Zdecydowanie PASJA. Zarobki to drugorzędna sprawa:)
6. W jakiej dziedzinie kulinarnej odnajdujesz się najlepiej (pieczenie, desery, wytrawnie, alkohole, itp.)
No ba :D Ja + piekarnik = <3 :D I wszystko chyba jasne :D
7. Jest coś od czego jesteś uzależniony/a albo coś czemu nie potrafisz się oprzeć? (mowa wyłącznie o jedzeniu).
Truskawki :) A ostatnio także biała czekolada z orzechami laskowymi i chrupkami ryżowymi Ritter <3
8. "Przez żołądek do serca" - myślisz, że gotujesz na tyle dobrze, żeby to powiedzenie nabrało sensu w rzeczywistości?
Hm... trudne pytanie :) Aczkolwiek sądzę, że tak, jeszcze nie doczekałam się reklamacji na któreś z moich dań ;)
9. Łatwo się poddajesz kiedy coś Ci nie wychodzi, czy próbujesz zrobić wszystko, żeby osiągnąć upragniony cel?
Miewam chwile zwątpienia i załamania. Ale wtedy tym bardziej smakuje sukces. Dlatego walczę do końca (oczywiście zachowując przy tym rozsądek).
10."Coś z niczego" - potrafisz wyczarować coś pysznego z resztek?
Nie chwaląc się przesadnie - potrafię :) Będą jeszcze na studiach z moją cudowną współlokatorką (Buziaczki dla Ciebie Gosiu:*) nie raz czarowałyśmy dania w oparciu o prawie pustą lodówkę:D
11. Masz w planach/ marzysz o podróżach kulinarnych?
Marzy mi się podróż do Toskanii albo Neapolu :)
Bardzo dziękuję za możliwość wzięcia udziału w zabawie, a do odpowiedzi na moje pytania nominuję:
A oto moje pytania:
1. Jeśli wydałabyś książkę kucharską, to jakie przepisy by w niej dominowały? Ciasta, dania obiadowe, desery itp.?
2. Jaki jest Twój ulubiony rodzinny wypiek?
3. Jaka była Twoja największa katastrofa kulinarna?
4. Piosenka, która aktualnie Cię urzekła.
5. Co Cię motywuje do blogowania?
6. Twój ulubiony cytat.
7. Osoba, która Cię inspiruje w kuchni.
8. Lubisz eksperymentować w kuchni czy jesteś raczej tradycjonalistą?
9. W lato lubię...
10. Cenię w sobie...
11. Twój ulubiony zapach to...
A to już druga, taka malutka niespodzianka na koniec :) Moja skromna osoba :) Żebyście chociaż w zarysie zobaczyli, kto do was skrobie na tym blogu;) Póki co, uchylam tylko rąbek tajemnicy, ale w niedalekiej przyszłości, kto wie... ;)
Gratuluję setnego wpisu i nominacji też gratuluję:-), a tartę mogę jedynie popodziwiać na fotkach... Odchudzania czas:-(. Dietaaa!!!
OdpowiedzUsuń:-(
Dziękuję:) A tam dieta;) Od jednego kawałeczka nic się nie stanie;)
UsuńTarta pierwsza klasa:) Życzę teraz 1000 wpisu!
OdpowiedzUsuńDziękuje za nominacje.
1000 wpis - to dopiero wyzwanie:) Oj marzę, marzę..;)
Usuńgratulacje:) tarta świetna!
OdpowiedzUsuńCiacho jak zwykle u Ciebie.. mega kuszace!I to jeszcze z rabarbarem, ktorego jeszcze nie jadlam w tym roku.. no poczestuj mnie kawaleczkiem, proszee :D
OdpowiedzUsuńGratuluje setki i dziekuje za udzial w zabawie! :) :*
Fanpage juz polubiony :D
Btw. Fajnie Cie zobaczyc :D Czekam na ta ''niedaleka przyszlosc'' haha :D
Dziękuję, dziękuję^^ No z tą przyszłością to się zobaczy czy taka "niedaleka";)
Usuńkurka... rozpisałam się i mój komentarz uciekł... tarta boska!:) ja też niedawno przekroczyłam magiczną setkę, więc gratulacje się należą:) A to prawda czytelnicy najbardziej cieszą, bez nich to już nie to samo. A co do Liebster - dziękuję za nominację, ale odpowiem tutaj:
OdpowiedzUsuń1. Dania obiadowe, gdyż to one dominują w mojej kuchni, nie lubię gdy obiad jest monotematyczny, staram się go urozmaicać.
2. metrowiec - na samo to słowo od razu przychodzą wspomnienia. do dziś pamiętam jak babcia i ciocia mi go piekły, wieki nie jadłam!
3. hmm wpadki były, ale czy katastrofa... chyba nie. haha za to dziś pamiętam jak skończył mi się papier do pieczenia i głupia użyłam śniadaniowego i pizza mi przywarła. Do dziś sie zastanawiam jak mogłam na to wtedy wpaść:D
4. Because we can - Bon Jovi
5. Po pierwsze, możliwośc posiadania w jednym miejscu przepisów, nic mi wreszcie nie ginie, gdy chcę to odtworzyć to nie musze się zastanawiac jak ja to wtedy zrobiłam. Po drugie, Czytelnicy - to oni nas bloggerów zawsze najbardziej cieszą, gdy jest pisac dla kogo. Ogromnie cieszą wszystkie rady, słowa pochwały, konstruktywna krytyk, czy podzielenie się opinia, że ktoś robił coś naszego.
6. nie przywiązuję wagi do cytatów, nie mam jednego ulubionego, zmienia sie co jakiś czas, głównie sa z ksiązek i piosenek
7. hmm... nie mam jednej osoby, która jest dla mnie guru. Jestem typem samouka, kuchnia nie ma dla ograniczeń, a inspirację czerpię z życia, ochoty na daną rzecz lub blogów. Jednak gdybym miała wskazać to napisze Pascal, to z nim zaczynałam gotować i lubię jego przepisy.
8. Lubie eksperymentować, kuchnia to taki świat, który nigdy nie będzie do końca odkryty. Wszystko zalezy od nas. Poza tym jedzenie nie może być dla mnie nudne. nie ma tu dla mnie zasad i stereotypów, których kurczowo się trzymam. Choć tradycyjne potrawy też lubię, to jednak stawiam na eksperyment.
9. W lato lubię zimna lemoniadę, lekkie sałatki i widoki jakie oferuje przyroda.
10. Cenię w sobie pracowitość oraz bycie inną, w życiu jestem bardzo tolerancyjna i nie trzymam się żadnych stereotypów.
11. Owocowe oraz delikatnie orzeźwiające
Dziękuję bardzo, że zechciałaś odpowiedzieć na moje pytania:* Dowiedziałam się przy okazjiw wiele ciekawych rzeczy o Tobie:):*
Usuńsetne posty są ekstra! :) ja już miałam swój jeden, ale potem wszystkie posty usunęłam... zaczęłam od nowa, będzie i następne setka :) powodzenia Tobie w dalszym blogowaniu
OdpowiedzUsuńMasz blond włosy? :))
OdpowiedzUsuńTak;)
Usuńpysznie wygląda ciacho:)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta! Gratulacje z powodu 100! :)
OdpowiedzUsuńpyszna tarta a ja bardzo dziękuję za nominację:)
OdpowiedzUsuńTarta extra :)) Dziękuję za nominację:)) Jutro, a może zdążę dzisiaj odpowiem na pytania :))))
OdpowiedzUsuńz taką chmurą musi być cudowna!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)
Gratuluję i życzę kolejnych postów :) a tarta mega! Zjadłabym, oj tak :D
OdpowiedzUsuńCudowna tarta! Poproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńŻyczę dużej dawki inspiracji do pisania kolejnych postów. Ciasto wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńwprawdzie nie próbowałam Twoich wypieków, ale patrząc na nie, zdecydowanie się zgadzam, że pieczenie to Twoja mocna strona :)
OdpowiedzUsuńToskania to też jedno z moich wymarzonych miejsc do zobaczenia... ahhh.. może kiedyś ;)
dziękuję bardzo za nominację, ale to chyba jednak nie dla mnie ;)
Dziękuję wszystkim za gratulacje i miłe słowa:*
UsuńWygląda zachwycająco, pięknie i przepysznie ! Gratulacje i dalszych 100 !
OdpowiedzUsuńW takim razie tartą się częstuję a Tobie życzę następnych "setek".
OdpowiedzUsuńTakie naleśniki mogłabym jeść wszędzie i o każdej porze:)
OdpowiedzUsuń