23.6.16

Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami



 "Nie zna smaku prawdziwego życia, kto przez tunel samotności się nie przeczołgał".
      Edward Stachura



Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik na zimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam, że u nas ten sernik zrobił furorę i zanim się obejrzeliśmy już nie było po nim śladu :) Polecam wypróbować taki serniczek - nie jest za słodki, ładnie się prezentuje i to już ostatni dzwonek aby przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :)


Tortownica 26 cm

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
Masa biała:
  • 500 g serka twarogowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Masa czekoladowa:
  • 500 g serka twarogowego
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
 Dodatkowo:
  • truskawki (ok 400 g)
  • 2 galaretki truskawkowe 

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i mieszać cały czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto nieco ostygnie ale będzie jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem.

Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i dolewamy do masy serowej. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Masę wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Masa czekoladowa: Postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku przygotowania masy białej. Gotową masę czekoladową wylewamy na stężałą masę białą i ponownie wkładamy do lodówki.

Galaretki przyrządzamy w 700 ml wody. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na połówki i układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin.





7 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen