"Nie zna smaku prawdziwego życia, kto przez tunel samotności się nie przeczołgał".
Edward Stachura
Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik na zimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam, że u nas ten sernik zrobił furorę i zanim się obejrzeliśmy już nie było po nim śladu :) Polecam wypróbować taki serniczek - nie jest za słodki, ładnie się prezentuje i to już ostatni dzwonek aby przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :)
Tortownica 26 cm
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 500 g serka twarogowego
- 125 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 500 g serka twarogowego
- 125 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- truskawki (ok 400 g)
- 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier i mieszać cały czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto nieco ostygnie ale będzie jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier i przekładamy z powrotem do formy. Możemy ciasto nasączyć delikatnie np słabą herbatą lub wodą wymieszaną z sokiem.
Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i pozostawiamy do napęcznienia. Do ciepłej czekolady partiami dodajemy ser, a następnie ubitą kremówkę. Dosypujemy cukier puder. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i dolewamy do masy serowej. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Masę wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Masa czekoladowa: Postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku przygotowania masy białej. Gotową masę czekoladową wylewamy na stężałą masę białą i ponownie wkładamy do lodówki.
Galaretki przyrządzamy w 700 ml wody. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na połówki i układamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wspaniale wygląda. To kombinowanie wyszło na dobre temu sernikowi. Wygląda bajecznie pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności, a zdjęcia są fantastyczne ;).
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Samki rewelacyjne :))
OdpowiedzUsuńPiekne!
OdpowiedzUsuńpyszny sernik :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho 😍
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho 😍
OdpowiedzUsuń