Przepis na to ciasto wygrzebałam gdzieś z jakieś starej gazetki promocyjnej pewnego supermarketu. Wydawał mi się ciekawy i przede wszystkim prosty. "Kokomakowiec" (jak go sobie nazwałam;)) zniknął ze stołu bardzo szybko i zasmakował nawet mnie, która za makiem nie przepada :)
Ciasto jest niezwykle kruche, dlatego do krojenia radzę użyć ostrego noża. Warstwa makowa i kokosowa idealnie się ze sobą komponują tworząc zgrany duet. Do jednej połowy ciasta możemy dodać także kakao, wówczas ciasto zyska również na oryginalnym wyglądzie.
Ciasto na małą blaszkę
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 550 g masy makowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 białka
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich świątecznych planów co do wypieków. :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam ciasta z kokosem:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i mak i kokos, wiec chętnie zrobiłabym to ciasto, ale byłabym wdzięczna, gdybyś podała wymiary tej malej blaszki.:)
OdpowiedzUsuńUżyłam blaszki o wymiarach 24x34 cm :)
UsuńDziękuję! Pozdrawiam.:)
UsuńOd razu podbił moje serce ten kokomakowiec. Jest niesamowity. Pysznie wygląda i zmieszałaś w nim moje smaki :)
OdpowiedzUsuńkolejne pyszne i świąteczne ciacho u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńHaha, genialna nazwa! :D
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńwlasnie zrobilam :) trwalo naprawde krociutko
OdpowiedzUsuń