Godzina 6.30. Zaczynam sprzątać.
Godzina 17.00. usiadłam w końcu na swoje cztery litery.
Całodniowy maraton pieczenia ciasteczek zakończył się niespodziewanie całodniowym maratonem sprzątania. Zamiast wykrawania ciastek i ich dekorowania było mycie okien, pranie i wieszanie firanek, ścieranie kurzy i polerowanie podłóg. No i zrobiłam bigos. Kiedy w międzyczasie robiło się pranie.
Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny przepis na ten przysmak, tak jak na sałatkę jarzynową. Mój bigos jest bardzo treściwy i aromatyczny - karczek, schab i kiełbasa a do tego suszona śliwka, żurawina i grzyby. Jestem z niego bardzo zadowolona i zapewniam, że w takiej wersji bigos jest na prawdę przepyszny. Jego zaletą jest również to, że można go przygotować wcześniej, bo jak powszechnie wiadomo - leżakowanie i odgrzewanie mu służy :)
Składniki:
- 500 g karkówki
- 350 g schabu
- 2 kawałki kiełbasy śląskiej
- 1 kg kiszonej kapusty
- 850 g kapusty białej
- 15 g suszonych grzybów
- 80 g suszonych śliwek
- 20 g suszonej żurawiny
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs, vegeta
cudownie wygląda :) od razu widać, że dużo serca włożyłaś w ten bigos :)
OdpowiedzUsuńDuuuużo serca bo to autorski przepis na bigos no i dużo czasu :)
UsuńUwielbiam:)
OdpowiedzUsuńja w tym roku zamierzam zrobic swoj pierwszy bigos :)
OdpowiedzUsuńU nas chyba bigosu nie będzie, ale jak patrzę na ten Twój to aż mnie skręca, wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńAle jesteś zorganizowana. Nie nadążam za Tobą. I jeszcze taki pyszny bigos zrobiłaś. Brawo. Ja robię po świętach. Ale chętnie zjadłabym Twojego teraz... zaraz.... Pysznie pachnie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńDużo aromatycznych składników,musi wyśmienicie smakować:)
OdpowiedzUsuń