9.12.14

Krokiety z kapustą i grzybami



Pierwszy słoneczny poranek od nie pamiętam jak dawna...
Z mrozem.
I białą trawą :)

Na pewno u wielu z Was na święta nie zabraknie krokietów z kapustą i grzybami :) Poniżej przedstawiam moją wersję. Wielkość krokietów zależna będzie od średnicy patelni, jakiej użyjecie.


Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm):

Naleśniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • mąka - tyle ile zabierze płyn
Farsz:
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 160 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • margaryna
Dodatkowo:
  • jajka i bułka tarta do panierowania
Naleśniki: Jajko miksujemy z mlekiem, wodą i solą. Następnie dosypujemy tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe naleśniki przykrywamy odwróconym talerzem - wówczas nieco zmiękną i staną się bardziej plastyczne, co znacznie ułatwi formowanie krokietów.

Farsz: Grzyby namaczamy na 2 godziny a następnie gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem do miękkości. Odcedzamy i szatkujemy za pomocą noża na drobniejsze kawałki.Ugotowane grzyby również kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na złoto na margarynie. Następnie dodajemy grzyby, chwilę smażymy i dorzucamy kapustę. Całość smażymy około 10 minut aż składniki się połączą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdy naleśnik nakładać kopiastą łyżkę farszu, równo go rozprowadzić i zawijać krokiety. Każdego krokieta obtaczać najpierw w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na margarynie aż mocno się zrumienią.


12 komentarzy:

  1. oo, uwielbiam krokiety, będę musiała wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas w tym roku chyba będą z samą kapusta :)
    chyba że coś mi sie odwidzi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy uwielbiam coś bardziej niż te krokiety ,pyszne!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobnie. My też lubimy krokiety. Do barszczu obok uszek doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysze krokieciki, teraz tylko brak barszczyku :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie poste krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wysmienite, też w takich gustuje, wspaniałe na Wigilię. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super, że tu trafiłam! Zrobię sobie takie dania do pisania kolejnych notek na moim blogu:).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen