Pierwszy słoneczny poranek od nie pamiętam jak dawna...
Z mrozem.
I białą trawą :)
Na pewno u wielu z Was na święta nie zabraknie krokietów z kapustą i grzybami :) Poniżej przedstawiam moją wersję. Wielkość krokietów zależna będzie od średnicy patelni, jakiej użyjecie.
Składniki na 10 krokietów (patelnia o średnicy 23 cm):
Naleśniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- mąka - tyle ile zabierze płyn
- 700 g kiszonej kapusty
- 160 g suszonych grzybów
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- margaryna
- jajka i bułka tarta do panierowania
Farsz: Grzyby namaczamy na 2 godziny a następnie gotujemy, aż będą miękkie. Kapustę gotujemy wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz pieprzem do miękkości. Odcedzamy i szatkujemy za pomocą noża na drobniejsze kawałki.Ugotowane grzyby również kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na złoto na margarynie. Następnie dodajemy grzyby, chwilę smażymy i dorzucamy kapustę. Całość smażymy około 10 minut aż składniki się połączą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik nakładać kopiastą łyżkę farszu, równo go rozprowadzić i zawijać krokiety. Każdego krokieta obtaczać najpierw w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na margarynie aż mocno się zrumienią.
Uwielbiam!!! :)
OdpowiedzUsuńoo, uwielbiam krokiety, będę musiała wypróbować <3
OdpowiedzUsuńidealna do barszczyku:)
OdpowiedzUsuńu nas w tym roku chyba będą z samą kapusta :)
OdpowiedzUsuńchyba że coś mi sie odwidzi :D
Nie wiem czy uwielbiam coś bardziej niż te krokiety ,pyszne!.
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie. My też lubimy krokiety. Do barszczu obok uszek doskonałe :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńpysze krokieciki, teraz tylko brak barszczyku :P
OdpowiedzUsuńJestem ich wielką fanką :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie poste krokiety :)
OdpowiedzUsuńWysmienite, też w takich gustuje, wspaniałe na Wigilię. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAle super, że tu trafiłam! Zrobię sobie takie dania do pisania kolejnych notek na moim blogu:).
OdpowiedzUsuń