2.12.17

Babka makowa z suszonymi śliwkami na kremówce



Jutro pierwsza niedziela adwentu. Powoli wkraczamy w czas przedświątecznych przygotowań. Szczerze przyznam, że mnie jeszcze nie ogarnął ten cały świąteczny szał, aczkolwiek powoli rozglądam się za  jakimiś fajnymi dodatkami do mieszkania, które wprowadzą gwiazdkową atmosferą (i które przy okazji nie zniszczy mała M, która rujnuje wszystko, co spotka na swojej drodze :)).


Patrząc na zdjęcia, które udało mi się zrobić, nie sposób mi ich nie porównać do aury na zewnątrz - biało, mroźno i zimowo ;) Przepis na tą babkę znalazłam w magazynie Apetyt (nr. 1/2016). Skusiła mnie dodatkiem śmietany kremówki zamiast masła. Trochę się obawiałam, czy się dobrze upiecze, jednak ostatecznie wypiek się udał. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego przy jego wyjmowaniu z formy należy uważać, aby pozostało w jednym kawałku. Ważne, aby natłuścić dobrze formę, wówczas powinna wyjść bez problemu. Babka nie tylko w swojej strukturze jest delikatna, ale również w smaku. Jest słodka, puszysta a śliwki dobrze się w niej komponują.


Składniki:
  • 250 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g mąki
  • 150 g mielonego maku
  • 3 łyżki mleka
  • garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • cukier puder do posypania
Kremówkę ubić na półsztywno z cukrem waniliowym i 100 g cukru. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę i mielony mak. Dolewamy mleko i ucieramy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe 100 g cukru i ubijamy na gładką bezę. Dodajemy ją do ciasta i ostrożnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszone śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną foremki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut* (do suchego patyczka). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

*moje ciasto piekło się około 60 minut.





6 komentarzy:

  1. Takiej jeszcze nie robiłam, ale bardzo mnie zaciekawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała babka :) ja dziś wzięłam się za pierwsze pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, szczególnie ten śliwkowy dodatek! Kiedyś upiekłam podobną babkę- pieguska, ale bez śliwek i śmietany. Czas sprawdzić nowe smaki. Pozdrawia, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen