8.9.18

Rolady drobiowe ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami



Nowy kubek.
Na nowy etap.
Nowe zadania i wyższe poprzeczki.


Mięso w moim przypadku jest strasznie niefotogeniczne:P Może dlatego rzadziej pojawia się na blogu. Co nie znaczy, że na co dzień go nie ma w moim jadłospisie. Wręcz przeciwnie. Często zdarza mi się przyrządzać rolady i faszerować mięso, ale rzadko kiedy na zdjęciach wyglądają na tyle estetycznie, by podzielić się z Wami zdjęciami. Cóż - jeszcze długa droga przede mną w tej kwestii...
Pomysł na farsz pojawił się jakimś programie kulinarnym i postanowiłam go odtworzyć. Jak pewnie zauważyliście, nie ma w nim soli a to za sprawą sera feta i suszonych pomidorów, które same w sobie mają słony smak. 


Składniki na 6 rolad:
  • 6 filetów z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 garście szpinaku
  • pieprz
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
Mięso rozbijamy na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy płatami folii spożywczej). Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, szpinak drobno siekamy a sera feta kruszymy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy tworząc coś w rodzaju gęstej pasty. Plastry mięsa rozkładamy na desce, posypujemy niewielką ilością pieprzu i nakładamy porcję farszu. Delikatnie go rozprowadzamy po mięsie po czym zwijamy mięso w zgrabną roladkę. Owijamy je ponownie folią spożywczą tworząc rulonik i odstawiamy na jakiś czas, aby zachowały swój kształt. W ten sposób postępujemy z resztą filetów. Rolady panierujemy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor na małym ogniu przez około 15 minut. Na ostatnie kilka minut przykrywam patelnię pokrywką i lekko podduszam roladki aby mieć pewność, że nie będą surowe w środku.



6 komentarzy:

  1. Roladki wyglądają bardzo efektownie! Ciekawy pomysł na rodzinny obiad :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie smakowe i bardzo apetycznie zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso nie musi być ładne żeby było smaczne 😊 Twoje roladki na pewno są mega smaczne 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak widzę, mięso też ... tylko gdzie ten nowy kubek, o którym wspominasz w pierwszym zdaniu. Pozdrawiam, Andula, fascynatka...kubków i zielonej herbaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do kubka - zerknij na ostatnie zdjęcia z instagrama - taki duży, zielony w kwiatki;) Prosto z Pepco :D

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen