31.10.18

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką


Od kilku dni zabieram się za opublikowanie tego posta. Cóż, na prawdę nie mam czasu... Jeśli miałabym opublikować swój szczegółowy plan dnia z dwójką małych dzieci, to podejrzewam, że część z Was w połowie czytania zamknęłaby stronę, gdyż wywodowi nie byłoby końca. Trochę to frustrujące nie mieć w ogóle czasu dla siebie, ale póki daję radę wypić ciepłą kawę (choć zajmuje to dosłownie chwilę), to chyba nie ma aż takiej tragedii... :) Albo przynajmniej tak sobie wmawiam ;)


Na pożegnanie października zapraszam Was na pyszną drożdżówkę z jabłkami. Ciasto oraz kruszonkę znacie już z ciasta w wersji ze śliwkami (klik) ale tym razem na cieście wylądowały jabłka. Proste i pyszne ciasto w towarzystwie ciepłej herbaty i ulubionej książki to jeden z moich sposobów na przetrwanie jesiennej chandry. Szkoda tylko, że coraz rzadszy...



Składniki na dużą blachę:

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży 
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
Nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 spora łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka bułki tartej
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  
Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki.

Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, cukier waniliowy i dodać 2 jajka. Następnie wlać ciepłe masło i wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera). Gotowe ciasto powinno gładko odchodzić od miski i być sprężyste. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).

Jabłka: W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
Podane składniki na kruszonkę dobrze ze sobą zagnieść i odstawić. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć je do niej. Jabłka wyłożyć równomiernie na ciasto i posypać kruszonką. Ciasto odstawić na około 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Drożdżówkę piec około 25-30 minut.


6 komentarzy:

  1. jak dla mnie to drożdzowa klasyka. Dziękuję za przepis i przepiękne zdjęcia. życzę Ci więcej międzyczasu dla siebie i przyjemności. Pozdrawiam cieplutko , Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak najlepiej spędzać jesień - z ciastem, herbatką i dobrą książką

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych :) Pyszne ciasto kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszota,drożdżowe na wypasie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne ciacho na jesienne popołudnia przy herbatce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen