4.9.18

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką oraz 6 urodziny bloga


Mija 6 rok. Za każdym razem, o tej porze, kiedy kartki w kalendarzu pokazują kolejną rocznicę prowadzenia bloga zastanawiam się, ile osiągnęłam do tej pory. Dom, rodzina, dwójka dzieci. To tyle jeśli chodzi o życie prywatne. Natomiast kulinarnie ciągle dążę do udoskonalenia swoich kulinarnych jak i fotograficznych umiejętności. Niezmiennie preferuję sezonowość w kuchni a pieczenie ciast nadal jest dla mnie najlepszą formą relaksu. Zmieniły się za to inne rzeczy. Kawa jest już mocniejsza, dzień jeszcze krótszy a chwila dla siebie często bardzo krótka. Gdzieś w tym codziennym zgiełku staram się na bieżąco dzielić z Wami przepisami i życzę sobie, aby pozostało tak jak najdłużej :) No chyba, że macie mnie już dość ale skoro tu zaglądacie to gdzieś tam jesteście ciekawi co się pichci w mojej kuchni ;)


Już tradycją stało się na blogu, że wraz z kolejną rocznicą pojawia się nowy przepis na ciasto ze śliwkami. Nie mogło być inaczej również i tym razem. Pyszna drożdżówka ze słodkimi śliwkami z rodzinnego sadu oraz chrupiącą kruszonką to ciasto godne polecenia na tą okazję.


Przepis zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla" i muszę przyznać, że wyszło przepyszne. Zamieniłam tylko owoce. Śliwki, które puściły sporo soku sprawiły, że drożdżówka szybko nie wyschła i nawet na drugi dzień pozostała nadal świeża.


Duża blacha

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży 
  • 150 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kg śliwek 
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 180 g mąki pszennej

Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, cukier waniliowy i dodać 2 jajka. Następnie wlać ciepłe masło i wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera). Gotowe ciasto powinno gładko odchodzić od miski i być sprężyste. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). W międzyczasie śliwki umyć i podzielić na połówki pozbawiając je pestek. Podane składniki na kruszonkę dobrze ze sobą zagnieść i odstawić. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć je do niej. Poukładać śliwki i posypać je kruszonką. Ciasto odstawić na około 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Drożdżówkę piec około 25-30 minut.



7 komentarzy:

  1. genialnie smakowicie wygląda śliwkowiec. Ślinka cieknie na widok.....kruszonki. ^ 6 lat i blog na szóstkę!!!! Wszystkiego kulinarnego z tej okazji. Niechaj Twoje przepisy okraszone cudownymi zdjęciami nadal radują moje oczy i podniebienie. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto :) Wszystkiego dobrego na dalsze lata blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Kolejnych owocnych lat życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe z kruszonką :) Najlepsze ciasto na świecie. Życzę jeszcze wielu, owocnych lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen