Przywitała mnie pięknym, słonecznym porankiem. Intensywnymi jak na ten czas promieniami słońca, które wdzierały się do mojego pokoju dając mi do zrozumienia, że pora zacząć nowy dzień. I kubkiem malinowej herbaty z sokiem z czarnego bzu. Oraz kaszką manną. Z masłem dyniowym :)
Masło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym (klik) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam, że "to jest to, muszę tego spróbować!". Odkurzyłam resztę zapasów dyniowego puree z zeszłego roku (na tegoroczne muszę jeszcze poczekać aż mi trochę dynie w ogródku podrosną^^) i wzięłam się do pracy. Osobiście baaaardzo mi przypadło do gustu:) Zaznaczam jednak, że jest bardzo aromatyczne, wyraźnie czuć w nim przyprawy. Jak znalazł na jesień :)
Przepis pochodzi stąd (klik)
Składniki na jeden większy słoik
- około 800g puree dyniowego
- 190 ml soku jabłkowego
- 230 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej
- 1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice*
- szczypta mielonych goździków
- sok z połowy cytryny
Masło można wykorzystać podobnie jak masło orzechowe - jako smarowidło na kanapki, do owsianki, jogurtu czy do naleśników.
* jak przygotować samemu taką przyprawę znajdziecie tutaj (klik)
A już niebawem o tym, do czego ja użyłam tego dyniowego masła... :)
Masło dodaję do akcji:
Masło dyniowe? O matko! Na pewno smakuje przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTo po prostu dżem z dyni.
OdpowiedzUsuńMasło dyniowe - ta nazwa istnieje na zagranicznych blogach.
Smacznego!
Kolejny świetny, jesienny przepis :) Zdjęcia śliczne!
OdpowiedzUsuńmam całą wielką dynię do przerobienia, mocno się zastanowię nad tym masłem.. ;-))
OdpowiedzUsuńtakie jesienne smaki to moje ulubione. zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńchętnie postawiłabym w swojej spiżarni słoiczek z takim masełkiem :)
już niedługo takie pyszne śniadanko pojawi się i na Twoim stole! :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho - podoba mi się taka wymiana! :D
OdpowiedzUsuńniesamowite... :)
OdpowiedzUsuńIdealnie jesienne, cudne.
OdpowiedzUsuńWow! jeszcze nie słyszałam o maśle z dyni:) muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńMasło dyniowe to świetny pomysł! Mam zamiar wypróbować:-).
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne, jutro idę szukać dyni :)
OdpowiedzUsuńsuper to masło:)
OdpowiedzUsuńOjej takie cuda da się wyczarować z dyni?!
OdpowiedzUsuńOj da się^^ Ja dopiero sama niedawno się o tym przekonałam jak natknęłam się na ten przepis:)
UsuńZnakomite smaki, musi smakować przepysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBrzmi bosko!
OdpowiedzUsuńŁał, w życiu czegoś takiego nie widziałam. Wygląda bardzo interesująco - jak tylko kupię dynię, to sobie zrobię, a co! ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie znalazłam Twego bloga w czeluściach internetu. przepisy dyniowe mnie urzekły :)))) pomysłowe i aromatyczne, tak jak lubię. trzymam kciuki za rozkręcanie bloga i dodaję do obserwacji : )
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Bardzo dziękuję za miłe słowa:)Cieszę się, że moje poczynania kulinarne przypadły Ci do gustu:)
Usuń