23.9.12

Masło... dyniowe! Pumpkin Butter


Już jest. Jesień. Moja ulubiona pora roku. Z mnóstwem kolorowych liści we wszystkich odcieniach złota. Z przemycanymi kasztanami w kieszeniach. Z kubkiem ciepłej herbaty przy oknie. Z mglistymi i zimnymi porankami. Z deszczową szarugą. Ta jedyna i niepowtarzalna pora kiedy wszystko wkoło migocze w magicznych barwach.
Przywitała mnie pięknym, słonecznym porankiem. Intensywnymi jak na ten czas promieniami słońca, które wdzierały się do mojego pokoju dając mi do zrozumienia, że pora zacząć nowy dzień. I kubkiem malinowej herbaty z sokiem z czarnego bzu. Oraz kaszką manną. Z masłem dyniowym :)


Masło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym (klik) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam, że "to jest to, muszę tego spróbować!". Odkurzyłam resztę zapasów dyniowego puree z zeszłego roku (na tegoroczne muszę jeszcze poczekać aż mi trochę dynie w ogródku podrosną^^) i wzięłam się do pracy. Osobiście baaaardzo mi przypadło do gustu:) Zaznaczam jednak, że jest bardzo aromatyczne, wyraźnie czuć w nim przyprawy. Jak znalazł na jesień :)
Przepis pochodzi stąd (klik)


Składniki na jeden większy słoik
  • około 800g puree dyniowego
  • 190 ml soku jabłkowego
  • 230 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej
  • 1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice*
  • szczypta mielonych goździków
  • sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny umieszczamy w rondlu. Doprowadzamy masę do wrzenia po czym zmniejszamy temperaturę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Masa powinna zgęstnieć na tyle, by nabrana na łyżkę nie spływała z niej. Autorka podaje, że zajmuje to od 40 do 50 minut. Jednak należy uzbroić się w cierpliwość. Ja gotowałam 2 godziny zanim masa zgęstniała. Nie wiem, skąd ta rozpiętość w czasie. Możliwe, że była spowodowana tym, że przez większość czasu gotowałam pod przykryciem gdyż masa mocno bulgotała i istniało ryzyko poparzenia. Dopiero pod koniec gotowałam bez przykrycia. Masło powinno nabrać lśniącej faktury i ciemnego koloru a konsystencją przypominać masę kajmakową. Wówczas zdejmujemy masło z ognia i dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do miesiąca czasu. Masło można też zamrozić ( na okres 6 miesięcy).

Masło można wykorzystać podobnie jak masło orzechowe - jako smarowidło na kanapki, do owsianki, jogurtu czy do naleśników.

* jak przygotować samemu taką przyprawę znajdziecie tutaj (klik)



A już niebawem o tym, do czego ja użyłam tego dyniowego masła... :)

Masło dodaję do akcji:



Dyniowe przysmaki

20 komentarzy:

  1. Masło dyniowe? O matko! Na pewno smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To po prostu dżem z dyni.
    Masło dyniowe - ta nazwa istnieje na zagranicznych blogach.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny świetny, jesienny przepis :) Zdjęcia śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. mam całą wielką dynię do przerobienia, mocno się zastanowię nad tym masłem.. ;-))

    OdpowiedzUsuń
  5. takie jesienne smaki to moje ulubione. zdecydowanie!
    chętnie postawiłabym w swojej spiżarni słoiczek z takim masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. już niedługo takie pyszne śniadanko pojawi się i na Twoim stole! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ciacho - podoba mi się taka wymiana! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealnie jesienne, cudne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! jeszcze nie słyszałam o maśle z dyni:) muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Masło dyniowe to świetny pomysł! Mam zamiar wypróbować:-).

    OdpowiedzUsuń
  11. musi być pyszne, jutro idę szukać dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Oj da się^^ Ja dopiero sama niedawno się o tym przekonałam jak natknęłam się na ten przepis:)

      Usuń
  13. Znakomite smaki, musi smakować przepysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał, w życiu czegoś takiego nie widziałam. Wygląda bardzo interesująco - jak tylko kupię dynię, to sobie zrobię, a co! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie znalazłam Twego bloga w czeluściach internetu. przepisy dyniowe mnie urzekły :)))) pomysłowe i aromatyczne, tak jak lubię. trzymam kciuki za rozkręcanie bloga i dodaję do obserwacji : )
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa:)Cieszę się, że moje poczynania kulinarne przypadły Ci do gustu:)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen