poniedziałek, 14 października 2013

Najprostsza tarta z jabłkami


Opadają płatki róż to już jesień.
Poranny chłód mgłę niesie nad polami.
Wiatr zabiera liście z drzew i żegna się z ptakami.
Między nami się przemyka płomień serc i dusz muzyka.
Płatki róż z wiatrem wirują w takt muzyki pożegnalnej.
Ty ustami namalujesz róże na moich ustach barwą niezniszczalną.

Zofia Kobyłecka


Jesień. Jak i jesień to i jabłka, kolorowe liście, kasztany, orzechy itp. A skoro są jabłka to i bez ciasta z nimi w roli głównej się nie obejdzie. Tym razem proponuję Wam szybką i banalnie prostą tartę z jabłkami, ale jakże pyszną! Jedna z lepszych jakie było dane mi jeść:) Inspiracją do jej wykonania było zdjęcie znalezione w internecie a o resztę postarałam się sama :) A kilka "rekwizytów" przyniesionych prosto z lasu podczas ostatniego spaceru dopełniły całość :)


Forma o średnicy 23-24 cm

Składniki:

Ciasto:
  •  200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
Nadzienie:
  •  4-5 jabłek (polecam użyć takiej odmiany, aby się nie rozpadły podczas pieczenia)
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • odrobina startej skórki z cytryny
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plasterki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni.
Zimnym ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem. Następnie układamy plasterki jabłek aby nachodziły na siebie (nie musicie tego robić dokładnie - ważne, żeby pomieścić jak najwięcej jabłek). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny na wierzch. Na końcu  na jabłkach rozkładamy równomiernie kawałeczki masła. Tartę pieczemy około 40 - 50 minut, aż nabierze złotego koloru a jabłka będą miękkie.


Kwintesencja jesieni :)


 Ciasto dodaję do akcji:

33 komentarze:

  1. Tarta piękna,w Alcoy róże ,,umierają ,, z końcem grudnia,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. kupię masło i wypróbuję ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka piękna jest ta tarta! aż dech zapiera :) i ma się ochotę nie na jeden, a minimum na trzy kawałki! jesienne klimaty, jesienne smaki, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale kusisz!:) poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda tak jesiennie, super pomysł na zdjecia, tarta rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega piękna, mega jesienna!;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda :)) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka jesienna i tak pięknie przypieczona na wierzchu!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekna i tak ladnie otoczylas ja jesiennymi klimatami!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pięknie się prezentuje:) na pewno smakowała fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczne te jesienne zdjęcia :)
    A tarta wyjątkowo smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Może to i jest najprostsza tarta , ale za to jedna z najpiękniejszych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jej, jak ona wspaniale wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosto, ale jakże smacznie :)
    U mnie róże już w większości opadły...teraz czerwienią się krzewy i złocą brzozy :) Cudnie jest!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczna tarta! Zreaztą rekwizyty też niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wiesz, że czasem najprostsze = najsmaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  17. w prostocie siła, ładnie wyszły te zrumienione jabłuszka

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowna tarta, ale uwielbiam Twoje zdjęcia - tło i aranżacja cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  19. ładnie się prezentuje i podzielam zdanie przedmówców - świetna aranżacja!

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetna tarta, miałam ją wczoraj zrobić, ale jednak zdecydowałam się na tradycyjną szarlotkę. Jednak, co się odwlecze, nie ucieknie :) Twoje potrawy zachwycają, dobierasz do nich niesamowite aranżacje, kolory.

    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Upiekłam... kilka minut temu wyciągnęłam z piekarnika a już połowa zniknęła ;) Rewelacyjny przepis. Wykonanie dziecinnie proste a smak... pychota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że Ci smakowało!!:) Ja również byłam pod wrażeniem,że coś tak prostego może smakować tak doskonale:)

      Usuń
  22. Prosta i pyszna 😃. Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...