9.12.19

Piersi kaczki z jabłkami i pomarańczą


"Deszcz - najstarsza kołysanka świata". Przyznajcie, że sporo w tym prawdy. Lubię zasypiać przy otwartym oknie kiedy na zewnątrz pada deszcz. Ten przyjemny szum krople spadających na ziemię i pobliskie dachy niezwykle uspokaja...


Dziś dla odmiany coś na wytrawnie. Jak dla mnie kaczuszka wybitna :) Z chrupiącą skórką. Do tego idealny sos na bazie jabłek, pomarańczy i masła. Taki obiad na pewno zachwyci waszych gości :) Przepis na tą kaczuszkę znalazłam na tej stronie (klik). W oryginale jest to receptura Karola Okrasy.
Pozwoliłam sobie nieco skopiować treść przepisu. Chyba rozumiecie, że perfekcyjne rzeczy nie ma sensu poprawiać ;)

 

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 g masła
  • świeży rozmaryn (dodałam od siebie)


Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie wycisnąć sok. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piersi od strony tłuszczu naciąć w kratkę. Os strony mięsa kaczkę posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć startą skórką z pomarańczy. Mięso ułożyć na zimnej patelni skórką do dołu. Smażyć, aż tłuszcz ładnie się wytopi a skórka stanie się chrupiąca. Na patelnię wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, a mięso przewrócić na drugą stronę, aby się lekko zezłociło (dosłownie chwilkę). Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika na 8-10 minut. W międzyczasie na patelni, na której smażyło się mięso wrzucić jabłka i cebulę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy trochę masła. Ja dorzuciłam nieco świeżego rozmarynu (1-2 gałązki). Smażyć, aż jabłka lekko się przyrumienią. Jabłka zdjąć z patelni, wlać sok pomarańczy i dodać kawałki masła. Poruszać patelnią podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wówczas włożyć do niego przesmażone jabłka i wymieszać. Upieczone piersi kaczki pokroić w grube plastry, polać sosem i podawać z jabłkami i cebulką.



3 komentarze:

  1. lubię piersi różnego ptactwa i z takimi dodatkami też. Piękne zdjęcia robisz swoim potrawom. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Staram się jak tylko mogę doskonalić swój warsztat fotograficzny, choć nie raz, przy dwójce małych szkrabów, bywa to trudne :)

      Usuń
  2. Super przepis. Będę polecał go znajomym!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen