8.12.19

Ciastka z marmoladą i cukrem


Kiedy jedyne o czym marzysz, to zaszyć się pod kołdrą :P


Ciastka inne niże te tradycyjne kruche z marmoladą. Ciasto przygotowuje się jak kruche, jednak w swojej strukturze bardziej przypomina półkruche. Mięciutkie, ze słodkim wnętrzem i chrupiącą posypką z cukru na wierzchu. Dlaczego zdecydowałam się zamieścić je w kalendarzu adwentowym? Ponieważ moja druga babcia piekła je tylko na święta i zawsze będą mi się te ciastka ze świętami kojarzyć. 


Składniki:

  • 400 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • marmolada
  • 1 jajko do posmarowania
  • cukier do posypania

Mąkę, masło, cukier puder, 1 jajko, śmietanę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny zagnieść ze sobą na elastyczne ciasto. Cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać kółka. Na środek każdego okręgu za pomocą łyżeczki kłaść porcję marmolady. Brzegi zlepić ze sobą. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde posmarować rozmąconym jajkiem i posypać po wierzchu cukrem. Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-20 minut na jasno złoty kolor.



3 komentarze:

  1. Jak one cudnie wglądają kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają jak ciasteczka z wróżbą. Te aż kuszą wyglądem...Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS. masz cudowną michę na .... słodycze

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen