niedziela, 12 maja 2013

Babcine ciasto z rabarbarem i bezą


Kap, kap. I tak za oknem od wczoraj.
Jakaś przyjemna nawet ta szaruga.
Ale wyczekuję powrotu słońca.
Zdecydowanie.

Bez. Fioletowy. I biały też już lada dzień zakwitnie. Uwielbiam trzymać wielki bukiet tych kwiatów w wazonie obok łóżka i zasypiać przy jego zapachu. Każdy miesiąc w roku ma swoje charakterystyczne cechy. Dla mnie maj niezmiennie kojarzy się z dwoma - z bzem i z rabarbarem. A skoro już o rabarbarze mowa, to zwłaszcza jedno ciasto zapadło mi w pamięci - jako to majowe właśnie. Babcine ciasto rabarbarowe z pyszną bezą i płatkami migdałów.


To mój ulubiony wypiek rabarbarowy z czasów dzieciństwa. Zawsze gościł na naszym stole ilekroć w naszym ogródku pojawił się rabarbar. Taka rodzinna klasyka. Przez ostatnie lata trochę zaniedbany na rzecz innych wypieków. Zresztą mama niechętnie go piekła, gdyż, jak twierdzi, nigdy jej nie wychodził taki jak powinien. Postanowiłam zatem ja wypróbować przepis, skrzętnie zapisany w rodzinnym zeszycie. I doprawdy nie mam się czego przyczepić. Nie żebym się chwaliła, ale ciasto wyszło idealne - takie jak robiła babcia i takie jakie je zapamiętałam. Z tą cudowną bezą z migdałami, którą zawsze podjadałam ilekroć ciasto jeszcze stygło w formie. Gorąco zachęcam do upieczenia jeszcze w tym sezonie rabarbarowym :)


Tortownica o średnicy 26 cm

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 3 żółtka
  • 10 dag masła
  • 6 łyżek mleka
  • 500 g rabarbaru
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 40 g płatków migdałowych
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Margarynę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy żółtka i skórkę z cytryny. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układamy rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
W międzyczasie ubijamy białka na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatnie i równomiernie rozproowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie wkładamy do piekanika, tym razem na 20 minut, aż beza się zezłości. Gdyby wierzch zbyt szybko brązowiał, można w czasie pieczenia położyć kawałek papieru.


Ciasto dodaję do akcji:

32 komentarze:

  1. Babcine wypieki, babcine przepisy - czy może być coś lepszego? Nie, nie, nie! :-) Ciasto wygląda obłędnie! I mam ochotę na kawałek albo nawet dwa :-) ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Madziu! Dla Ciebie znajdą się nawet trzy kawałki:D

      Usuń
  2. Babcine najlepsze:)Ochotki nabrałam na takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. mi też maj kojarzy się z bzem, miałam ostatnio na stoliku, szkoda, że on tak szybko więdnie.
    a rabarbar wczoraj kupiłam i muszę coś z nim zrobić! myślałam o czymś drożdżowym, może się uda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, mój też już więdnie, ale w następnej kolejności czeka już biały - on się trochę dłużej trzyma:) No to jak zrobisz drożdżówkę z rabarbarem to ja się już wpraszam do Ciebie na herbatkę:D

      Usuń
  4. świetny pomysł z tą bezą :) ciasto wygląda rewelacyjnie :) poproszę o kawałeczek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie, też chciałam zrobić dziś ciasto z bezą, ale wyszło,że będzie bez smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne dechy:)
    a ciasto- mniaam:)
    dziękuję za dodanie go do rabarbarowej akcji !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całą rok czekałam na tę akcję:) I jeszcze mam w planach kilka wpisów;) A dechy (a w zasadzie krzesło)odkryłam przypadkowo, u mnie na strychu:)

      Usuń
  8. jakie cudne ciasto! chętnie skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. "Babcine" od razu przykuwa uwagę :) ciacho wygląda ślicznie, do tego fajne zdjęcia - ten bez i drewniany stół dodają klimatu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też wyczekuję powrotu słońca! I mam wielki bukiet bzu w wazonie! Podobnie jak Ty uzyłam go nawet zdjęć..:-)
    Do szczęścia brakuje jedynie takiego ciacha...
    Rodzinna klasyka zawsze w cenie....

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana! Cudowne zdjęcia, takie... z duszą i smakiem, ciasto wyglada wspaniale, bardzo lubię takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialne ciacho! Zapisałam sobie przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma nic lepszego od babcinych ciast ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. rabarbar! rabarbar!:D wszyscy mnie nim kuszą:P

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasta z takich sprawdzonych przepisów zawsze wychodzą pyszne :) kusisz tym ciachem, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda cudnie :) Bardzo lubię ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O, z rabarbarem i bezą to jeszcze nie widziałam. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  18. Babcie wiedzą co dobre dla wnuków :D Super ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyborne, takie babcine ciasta są raczej najsmaczniejsze ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach bosko wygląda Twoja rodzinna klasyka:-). Takie ciasta są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda cudownie, i ciasto i bzy, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. rabarbar i beza:) mmmm:) to dopiero musi być pyszne:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. rabarbarowego z bezą jeszcze nie jadłam - pyszny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda cudnie,idealna beza no i te migdały,pyszności

    OdpowiedzUsuń
  25. Rodzinna klasyka - wspaniałe , sprawdzone przepisy ... po takie sięga się najchętniej ... ta beza z migdałami zarumienionymi wygląda na cieście cudownie ...
    odpisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fantastyczne ciasto z rabarbarem. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...