Pamiętam.
Ogromne drzewo w moim sadzie.
Pełne pięknych, soczystych czereśni.
I podarte portki ilekroć zapragnęło się nazrywać kilka sztuk na własną rękę.
I tatę machającego ze szczytu tego drzewa i zrzucającego od czasu do czasu małe gałązki z czerwonymi rubinami.
W ten sposób zawsze witałam wakacje:)
Wiadrami (!) pełnymi czereśni, które przetwarzało się na wszystko "co się da i ile się da".
Bolącym brzuchem od zjedzenia ich nieprzyzwoitych ilości ;)
Oraz nigdy nie wychodzącymi z mody kolczykami z czereśni ;)
Po dzisiejszym dużym drzewie pozostał tylko ścięty konar, a mniejsze drzewko podrosło już na tyle, że i ono z roku na rok raczy nas coraz większą ilością owoców.
Nie zmieniło się jednak jedno - otwarcie sezonu czereśniowego nadal równa się z początkiem wakacji :)
I w końcu coś na inaugurację sezonu czereśniowego:) Osobom, które śledzą mnie także na facebooku (klik) zadałam wczoraj pytanie co ja mam zrobić z całym wiadrem czereśni :) Wybór padł m.in. ciasto, domowy kompot czy winko :) I tym samym pierwszym czereśniowym wpisem jest dzisiejsze ciasto z czereśniami :) Waniliowy budyń, słodkie czereśnie i kruche ciasto idealnie się ze sobą komponują :) Polecam do po południowej kawki :)
Porcja na małą blachę
Składniki:
Ciasto kruche:
- 40 dag mąki
- 25 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- około 80 dag wydrylowanych czereśni
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 torebka budyniu waniliowego
Przepis dodaję do akcji:

chętnei zjadłabym coś takeigo:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńCiasto z czereśniami ... mniam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię czereśniowe wypieki, ciasto musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńa nie jadłam z czereśniami ciasta....ciekawe;p a wygląda jak z obrazka ;]
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, uwielbiam takie
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i faktycznie bardzo krucho :)
OdpowiedzUsuńCiacho marzenie!:-)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu!
Ciasto jak malowane :) Uroczo wyglądają te kuleczki-czereśnie :)
OdpowiedzUsuńO bajko ty moja! Ciacho wygląda oszałamiająco!
OdpowiedzUsuńAle rozpusta :D marzy mi sie kawałek Twojego ciacha!
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne! w sam raz na popołudnie do kawki:)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Miła odmiana od wszędobylskich truskawek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ciasto przepyszne:) A kolczyki to był hit;)
OdpowiedzUsuńPyszne te Twoje ciacha :))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Pięknie Ci te ciasta wychodzą!!!
OdpowiedzUsuńmniam!u mnie też dziś czereśnie:D
OdpowiedzUsuńkruche, owoce i budyń - to składniki na ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie BOMBA!!! Kruche ciasteczko, delikatny budyń i czereśnie... połączenie IDEALNE!!!
OdpowiedzUsuńMniaaaam z czereśniami to musiało być cudowne połączenie :-)
OdpowiedzUsuńSuper myślę,że wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto jak marzenie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam czereśnie pod każdą postacią - wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dzionka ;*
czereśnie ... doskonale Cię rozumiem co do ilości ich konsumpcji, ciężko poprzestać na małej porcyjce :) a propozycja ciasta z ich udziałem, rewelacja !
OdpowiedzUsuńchodzi za mną ciacho z czereśniami.. :D
OdpowiedzUsuńwiesz, że nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami? iii bardzo, bardzo tego żałuję! :) Twoje wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć taki kłopot z czereśniami jak Ty:)Ciasto wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńczereśnie uwielbiam i ja :) a ciasto wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńciasto rewelacyjne,ja też mam drzewo z czereśniami ale wszystkie czereśnie szpaki zjadły,,,
OdpowiedzUsuńjejku jak to ciasto pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda!!! Zdjęcia cudne!
OdpowiedzUsuńRobiłam super takie super że drugie takie muszę upiec siostrze bo żyć mi nie daje.
OdpowiedzUsuń.
Witam.Nie mieszkam w Pl i nie pamietam jaka to jest mala blacha,prosze podac dokladny wymiar.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWymiary małej blaszki to 25x30 cm. Pozdrawiam :)
UsuńPyszne ciasto, robiłam i zrobię jeszcze nie raz.
OdpowiedzUsuńBoskie! uwielbiam czereśnie, na jednym kawałku takich wspaniałości by się nie skończyło... :)
OdpowiedzUsuń