Późna godzina.
Sen ciśnie się na powieki.
Jeszcze troszkę.
I wpadnę w objęcia swojej poduszki.
Nie wiem, co mnie podkusiło, aby jeszcze o tej porze zabierać się za "dziobanie" przed komputerem :P
Może dzisiejsza wyjątkowo dobra kawa.
Z dwoma wariatami przy boku :P
Powoli sezon na letnio-jesienne warzywa dobiega końca, zatem jeśli jeszcze macie owe pod ręką, to zachęcam do ich korzystania, póki ponownie nie zawitają do nas w przyszłym roku. Warzywa są na tyle uniwersalnym dodatkiem, że można je dodawać do niemalże wszystkich potrwa. W moim przypadku stały się częścią aromatycznego gulaszu wieprzowego, który dzięki papryce i cukinii nabrał nieco lżejszego charakteru.
Porcja dla 4-5 osób
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 litra bulionu
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- sól, pieprz, papryka słodka i papryka ostra
- Vegeta
- 1/3 szklanki śmietany
- 1-2 łyżki mąki (w zależności jak gęsty chcemy mieć gulasz)
wieki nie jadłam, a szkoda....akurat na te chłodne już dni;)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje Twój gulasz. Czy jak ci napiszę, że u Nas dzisiaj również był gulasz? Choć wołowy i z ogórkiem kiszonym (uwielbiam to połączenie w gulaszu)... podany z ryżem...
OdpowiedzUsuńNiech sezon sezonowych warzywek się nie kończy... no jak to tak!
No to ja Ci powiem, że u mnie w domu do takiego gulaszu często podaje sie właśnie ogórek kiszony:) Zresztą w samej potrawie to świetny dodatek, też lubię takie połączenia:)
Usuńu nas też często jak gulasz to i kiszony ogórek być musi !
Usuńuwielbiam takie treściwe gulasze :) ale vegety nie daję !
OdpowiedzUsuńJa czasami daję. Zwłaszcza, jak w domu skończył się zapas innych przypraw;)
UsuńMmmmmniam gulasz! Wygląda cudownie i bardzo pobudza apetyt (jak ja teraz zasnę?) :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny ten Twój gulasz! ja też lubię gotować takie dania, pyszne, sycące, z dodatkiem warzyw:)) mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemna propozycja obiadowa:) Lubię takie warzywne gulasze, może niekoniecznie z tym rodzajem mięsa, ale sam pomysł jest apetyczny:)
OdpowiedzUsuńSuper gulasz, az naszła minie ochota na taki:)
OdpowiedzUsuńCudownie kolorowy, na przekór szarości za oknem:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńchce chce!:) takie sosy bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, z chęcią bym zamoczyła chochelkę :)
OdpowiedzUsuń