17.11.13

Gulasz wieprzowy z cukinią i papryką



Późna godzina.
Sen ciśnie się na powieki.
Jeszcze troszkę.
I wpadnę w objęcia swojej poduszki.

Nie wiem, co mnie podkusiło, aby jeszcze o tej porze zabierać się za "dziobanie" przed komputerem :P
Może dzisiejsza wyjątkowo dobra kawa.
Z dwoma wariatami przy boku :P


Powoli sezon na letnio-jesienne warzywa dobiega końca, zatem jeśli jeszcze macie owe pod ręką, to zachęcam do ich korzystania, póki ponownie nie zawitają do nas w przyszłym roku. Warzywa są na tyle uniwersalnym dodatkiem, że można je dodawać do niemalże wszystkich potrwa. W moim przypadku stały się częścią aromatycznego gulaszu wieprzowego, który dzięki papryce i cukinii nabrał nieco lżejszego charakteru.

Porcja dla 4-5 osób

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 litra bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz, papryka słodka i papryka ostra
  • Vegeta
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki (w zależności jak gęsty chcemy mieć gulasz)
Mięso kroimy w średnią kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dorzucamy 2 pokrojone w piórka cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką. Smażymy całość przez 10 minut często mieszając. Następnie dolewamy bulion i dusimy mięso aż zmięknie.W międzyczasie obieramy cukinię, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Z papryką postępujemy podobnie. Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy warzywa i nadal dusimy. Śmietanę mieszamy z mąką i gdy warzywa będą miękkie (ale nadal chrupkie) zaklepujemy nią gulasz. Gotujemy jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Danie doprawiamy do smaku Vegetą. Gotowy gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami. Świetnie pasuje do niego ryż i kasza, ale ziemniaki także się sprawdzą :)


15 komentarzy:

  1. wieki nie jadłam, a szkoda....akurat na te chłodne już dni;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje Twój gulasz. Czy jak ci napiszę, że u Nas dzisiaj również był gulasz? Choć wołowy i z ogórkiem kiszonym (uwielbiam to połączenie w gulaszu)... podany z ryżem...
    Niech sezon sezonowych warzywek się nie kończy... no jak to tak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja Ci powiem, że u mnie w domu do takiego gulaszu często podaje sie właśnie ogórek kiszony:) Zresztą w samej potrawie to świetny dodatek, też lubię takie połączenia:)

      Usuń
    2. u nas też często jak gulasz to i kiszony ogórek być musi !

      Usuń
  3. uwielbiam takie treściwe gulasze :) ale vegety nie daję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasami daję. Zwłaszcza, jak w domu skończył się zapas innych przypraw;)

      Usuń
  4. Mmmmmniam gulasz! Wygląda cudownie i bardzo pobudza apetyt (jak ja teraz zasnę?) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetyczny ten Twój gulasz! ja też lubię gotować takie dania, pyszne, sycące, z dodatkiem warzyw:)) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo przyjemna propozycja obiadowa:) Lubię takie warzywne gulasze, może niekoniecznie z tym rodzajem mięsa, ale sam pomysł jest apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super gulasz, az naszła minie ochota na taki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie kolorowy, na przekór szarości za oknem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. chce chce!:) takie sosy bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wygląda, z chęcią bym zamoczyła chochelkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen