Dzisiaj w końcu wpis, który planowałam jeszcze w październiku. Mam nadzieję, że jeszcze załapiecie się na ostatnie pigwy bo właśnie one są tematem dzisiejszego posta.
Nie będzie żadnego ciasta ani wykwintnego deseru. Za to będzie prosto i smacznie. Pigwa, jak każdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami:) Do tegorocznego kompotu dodałam trochę skórki z cytryny oraz wanilii, żeby nieco wzbogacić smak:)
P.S. Wybaczcie te słoiki wiadomego pochodzenia ale naprawdę nie chciało mi się dorabiać im papierowych "czapeczek" specjalnie na zdjęcia :P
Ilość składników podaję "na oko" gdyż tak naprawdę są one zależne od ilości przyrządzanych słoików i własnych upodobań smakowych.
Składniki:
- pigwa
- cukier
- cukier waniliowy
- skórka z cytryny
- woda
Idealne na chłodne zimowe dni ! :)
OdpowiedzUsuńpodrzuć przynajmniej jeden słoiczek :)
OdpowiedzUsuńDo herbaty jak znalazł :) Ostatnio skończyłam słoiczek z cytrynami w taki syropie, naprawę fajna sprawa :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe są domowe przetwory, też się zgłaszam po słoiczek :D
OdpowiedzUsuńteż chętnie bym dobę sobie wydłużyła:) a zimą takie owoce bardzo cieszą:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe przetwory! Idealnie sprawdzają się zimą :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie próbowałam nigdy pigwy, ale jeśli znajdę to na pewno to nadrobię (;
Świetny patent!
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale ja nigdy nawet nie jadłam pigwy...
OdpowiedzUsuńAleż żadne wstyd! Pigwa jest raczej rzadziej spotykana- gdyby nie moja ciocia ja też nie miałabym do niej dostępu:) Ja też w swoim życiu wiele nie próbowałam - ale traktuję to jako ekscytację przed nowymi doznaniami kulinarnymi:D
UsuńNo dobra... może nie jest ze mną tak źle. I np Kaki ostatnio pierwszy raz jadłam. U mnie chyba ogólnie sporo pierwszy razów :D Przynajmniej kulinarnych
UsuńOooo gdybym tylko skąd miała pigwę wziąć :(
OdpowiedzUsuńdo herbaty super !
OdpowiedzUsuńchciałabym mieć choć słoiczek z Twoich zapasów :) a czasem się nie podzielę, ponieważ sama mam go za mało ;/
OdpowiedzUsuńWspaniałe, domowe przetwory, a pigwę znam i lubię, robiłam z niej konfiturę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA czy woda musi byc przegotowana?
OdpowiedzUsuńMoże być przegotowana aczkolwiek nie jest to warunek konieczny :)
Usuń