niedziela, 10 listopada 2013

Szarlotka z bezą - Listopadowe Wyzwanie Blogerek

 

W moim domu królują pasożyty o wdzięcznej nazwie "pożeracze słodkości". Gdy tylko w zasięgu ich wzroku (a co gorzej - nosa) pojawia się coś słodkiego, to znika w zastraszająco szybkim tempie pozostawiając po sobie jedynie okruszki. I tyle zostało mi z wczorajszego ciasta - wielka ochota na nie i pusty talerz :P


Na wstępie krótkie wyjaśnienie tytułu posta. Otóż przy wirtualnym stole zasiadła grupa dziewczyn i wszystkie postanowiły upiec szarlotkę - symbol jesieni. Każda swoja wersję. A dzisiaj oto dzielimy się z Wami efektami tegoż pieczenia i przepisami na nasze smakołyki. Tyle ile dziewczyn - tyle różnych szarlotek, gdyż każda upiekła ciasto według swojego sprawdzonego przepisu. Zatem na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :)
Przyznam, że osobiście długo się zastanawiałam, jakie ciasto mam upiec. Przez dłuższy czas nosiłam się z zamiarem upieczenia bardzo lubianej przez moją rodzinkę szarlotki z kremem. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zdecydowałam się na szarlotkę z bezą. Po pierwsze - miałam trochę mniej czasu niż przewidywałam na popełnienie wypieku, a po drugie właśnie szarlotka z bezą była pierwszym przeze mnie upieczonym ciastem z jabłkami i mam do niej pewien sentyment;) Na koniec dodam, że ten przepis figuruje już w zeszycie mojej babci, zatem jest to ciasto wielopokoleniowe :)

A we wspólnym pieczeniu szarlotki wzięły również udział:

Organizatorki:

Paulina www.mojapasjasmaku.blogspot.com

Marta z www.magicznezyciemarty.blogspot.com


Zaproszone blogerki:

Monika z www.papryczkaa.blogspot.com

Ela z www.szalonapatelnia.blogspot.com

Kasia z www.bakeandtaste.blogspot.com

Gosia z www.daylicooking.blogspot.com

Oliwia z www.poziomkaikardamon.blogspot.com

Iwona z www.izoni-smaki.blogspot.com

Justyna z www.niePieprz.pl

Renata z www.gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Eliza z www.pasja-kulinarna.blogspot.com


Dziewczynki! Baaardzo Wam dziękuję za wspólne pieczenie! No i myślę, że na jednym wyzwaniu się nie skończy (po cichu liczę już na jakąś wersje grudniową, np. z ciasteczkami?;) hihi;))


Ciasto na małą, kwadratową blaszkę

Składniki:

Ciasto:
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu
  • bakalie (opcjonalnie)
Beza:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste i na tym etapie odstawiamy mikser i ugniatamy ciasto ręcznie. Przekładamy je do blaszki i równomiernie rozprowadzamy.
Jabłka: Owoce obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, bułkę tartą,cynamon  i opcjonalnie bakalie. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Beza: Białka ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i całość ubijamy na gładką i lśniącą bezę.
Po 25 minutach wyjmujemy ciasto i rozprowadzamy na wierzchu bezę. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż beza się zezłoci (jeśli szybciej zacznie nabierać koloru można przykryć wierzch papierem).


25 komentarzy:

  1. Cudowny wybór Kochana :) Dziękuję za akcje, będą następne :***

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda ta szarlotka z tym bezowym daszkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie wspólne poczynania w kuchni! Twoja szarlotka wygląda ... obłędnie! :)

    i tak mi się przypomniało nasze wspólne śniadanie, jesienne, zeszłoroczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się ono dzisiaj przypomniało:) jeju, to już tyle czasu minęło..?

      Usuń
  4. To taka lżejsza wersja szarlotki, można się nią objadać bez poczucia winy :))

    OdpowiedzUsuń
  5. nic a nic się nie dziwię, że ją powyjadali :) pysznie wygląda!
    dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka z kremem? Brzmi przepysznie! Robilam kiedys z budyniem i jesli to nie o taki krem chodzi, to czekam na przepis :D

    Co do szarlotki z beza, to zawsze popelnialam straszny blad piekac ciasto z piana z bialek od samego poczatku! Nic dziwnego, ze wychodzila mi sucha skorupka, zamiast takiej pieknej pianki jak Twoja :)

    Btw. Sliczne talerzyki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tą bezą wygląda kusząco! Dziękuję za wspólne pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o rany, mam słabość do ciast z bezą :) Wygląda przepysznie. Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bajeczne zdjęcia i pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no ta beza :) rewelacja :) w grudniu zapraszamy !

    OdpowiedzUsuń
  11. cudowna! mam na nią wielką ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach, kolejna cudowna szarlotka ;)

    bardzo dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. moje ukochane ciacho:) tyle, że bez bezy bo do tej już miłością nie pajam :P u mnie w domu też występują tacy pożeracze:P

    OdpowiedzUsuń
  14. Tyle szarlotek i każda inna.. Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna szarlotka Ci wyszła!! :-)

    Dziewczyny dajcie znać następnym razem, też chętnie się przyłączę :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie takie "pożeracze słodkości" też by się znalazły :)) Szarlotka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepyszna z mnóstwem bezy, wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...