Lato. Lody. Dużo lodów. Kto ma ochotę na lody domowe, tego zapraszam dziś na fantastyczne mleczne lody. Smakują o wiele lepiej niż sklepowe i nie zawierają żadnej chemii.
Lody, które mnie absolutnie zachwyciły pod każdym względem. Są przepyszne, cudownie mleczne, kremowe, nie trzeba ich mieszać ani wcześniej wyjmować z zamrażalki. Można rzec - lody idealne :) Najlepiej przygotować je sobie wieczorem i zamrozić przez noc. Jeśli lubicie domowe lody - koniecznie spróbujcie te, a nie pożałujecie :)
Składniki na 1 litr lodów:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do garnka wlać mleko, wsypać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i ze sobą połączą. Masę wystudzić i włożyć do lodówki na 2-3 godziny aż się mocno schłodzi. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać zimną masę mleczną. Dokładnie ze sobą wymieszać i przelać do pojemnika. Lody włożyć do zamrażalki na co najmniej kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Źródło: (klik)
O, na pewno wypróbuję, zwłaszcza że zostało mi mleko w proszku po jakimś wypieku i zastanawiałam się, co z nim zrobić.:) Dzięki!
OdpowiedzUsuńPolecam, są na prawdę pyszne :)
Usuńwspaniale muszą smakować:)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńWidziałam tu: https://slodkiblog.pl/lody-mleczne-bez-maszynki-z-mleka-w-proszku/
OdpowiedzUsuńOwszem, przepis pochodzi z tej strony. Jeśli dobrze popatrzysz to link podałam na końcu przepisu.
UsuńNie zauważyłąm, przepraszam.
UsuńWyglądają pysznie! Ja uwielbiam lody w każdej postaci! Zarówno sorbety, jak i te mleczne. Kocham smak ciasteczkowy. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńWitam, lody w trakcie zamrażania się oddzieliły. Na górze śmietanka na dole mleko. CO JEST PRZYCZYNĄ
OdpowiedzUsuńBędę koniecznie chciała wypróbować, bo takie lody znakomicie nadają się do modyfikowania... a ja lata temu "wynalazłam" lody miodowe, smak bardzo trudny do zdobycia. Bywają, ale w gałkach, a ja chcę w domu, popijając miodoczajem (herbatą miodową). (Moja herbatomania, przykład 1: dobieram herbatę do jedzenia, a czasem nawet odwrotnie, tj. szukam odpowiedniego deseru do danego czaju...) Porządne lody z przepisu odpadają, bo nie mam maszynki i domowe lody wychodzą mi skamieniałe jak tafla lodu. Proszek do lodów owszem, można kupić... ale tylko wysyłkowo, a ja nie jestem zamożna i nie bardzo mam ochotę dopłacać za wysyłkę tudzież kupno większej ilości naraz. Więc taki przepis mnie ratuje, oby coś z tego wyszło...
OdpowiedzUsuń