14.6.19

Lody truskawkowe z mascarpone


Moja kolejna propozycja na lody. Tradycyjne truskawkowe z dodatkiem mascarpone. Bo czymże się tutaj ratować podczas takich upałów? Te lody przygotowywałam razem z małą M, której bardzo zasmakowały (i która teraz codziennie domaga się lodów :P).


Lody są w wykonaniu proste, szybkie i pyszne. Robiłam już kiedyś podobne lody, jednak w innych proporcjach i bez śmietany. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażalki, gdyż domowe lody są nieco bardziej zbite niż ich sklepowi koledzy potraktowani odpowiednimi dodatkami. 

Jeśli nie macie dość lodów, to polecam również moje pozostałe przepisy:

Lody z mlekiem w proszku

Lody truskawkowe

Obłędne lody czekoladowe z soloną praliną orzechową

Lody jogurtowo-wiśniowe

Lody snickers

Lody truskawkowo-jagodowe

Lody miętowe z czekoladą

Lody kawowe bez maszynki i mieszania



Składniki:
  • 1/2 kg truskawek
  • 50 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietany kremówki

Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Dodać do nich cukier i zmiksować na gładki mus. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dodawać do niego mus truskawkowy. Na końcu ubić śmietanę kremówkę i wymieszać ją z pozostałą masą. Lody przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki na kilka godzin. Można po około godzinie przemieszać lody, aby były bardziej puszyste.

Źródło: (klik)



1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen