Moja kolejna propozycja na lody. Tradycyjne truskawkowe z dodatkiem mascarpone. Bo czymże się tutaj ratować podczas takich upałów? Te lody przygotowywałam razem z małą M, której bardzo zasmakowały (i która teraz codziennie domaga się lodów :P).
Lody są w wykonaniu proste, szybkie i pyszne. Robiłam już kiedyś podobne lody, jednak w innych proporcjach i bez śmietany. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażalki, gdyż domowe lody są nieco bardziej zbite niż ich sklepowi koledzy potraktowani odpowiednimi dodatkami.
Jeśli nie macie dość lodów, to polecam również moje pozostałe przepisy:
Lody z mlekiem w proszku
Lody truskawkowe
Obłędne lody czekoladowe z soloną praliną orzechową
Lody jogurtowo-wiśniowe
Lody snickers
Lody truskawkowo-jagodowe
Lody miętowe z czekoladą
Lody kawowe bez maszynki i mieszania
Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 50 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki
Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Dodać do nich cukier i zmiksować na gładki mus. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dodawać do niego mus truskawkowy. Na końcu ubić śmietanę kremówkę i wymieszać ją z pozostałą masą. Lody przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalki na kilka godzin. Można po około godzinie przemieszać lody, aby były bardziej puszyste.
Źródło: (klik)
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń