10.5.19

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem


"Nie obawiaj się być inny.
Obawiaj się być taki sam jak inni".


Moja dzisiejsza propozycja to szybka i (nie)banalna przekąska ze szparagami. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno, zabrana np. na piknik. Boczek możecie zamienić na szynkę a żółty ser np. na mozzarellę - też wyjdzie pysznie :) Ilość porcji zależna będzie od ilości użytego przez Was ciasta francuskiego oraz od wielkości preferowanych porcji. Mi wyszło 8 dużych porcji :)


 Składniki na 8 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 8 plastrów boczku
  • 1 jajko

Szparagom oderwać zdrewniałe końcówki (szparagi pękną w tym miejscu, gdzie zacznie się część nadająca się do jedzenia). Podgotować je w osolonej wodzie aby były al dente i wystudzić.  Ciasto rozwinąć i podzielić na 8 równych porcji. Na każdy kwadrat ciasta ułożyć plaster sera. Szparagi podzielić na równe porcje i każdą z nich owinąć boczkiem. Szparagi z boczkiem ułożyć na serze i zwinąć przeciwległe ze sobą brzegi (można je dodatkowo od środka posmarować rozmąconym jajkiem, aby się nie rozkleiły). Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut.



2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie już mnie przekonało od pierwszego rzutu okiem, ale gdy przeczytałam w składnikach, że jest tu też boczek, to już jestem absolutnie "kupiona". Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen