U mnie królują już wiśnie, a ja jeszcze częstuję Was ciastem z czereśniami. Wczoraj nastawiłam nalewkę, zrobiłam dżem a niebawem podzielę się również przepisem na wiśniowe ciasto, które również wczoraj upiekłam. Nieco deszczowa aura sprawiła, że z chęcią zamknęłam się na chwilę w kuchni i psychicznie odpoczęłam od małych terrorystów :D
P.S. Zdjęcia robione przy lipcowym, wieczornym słońcu...:) Lato trwaj!
Forma 25x30cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 - 700 g drylowanych czereśni
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym aż podwoją swoją objętość, pojaśnieją i będą puszyste. Nie przerywając mieszania wlewać powoli olej, a następnie mleko. Na koniec do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
hahaha Małych terrorystów. :D Cudowny przepis. Bardzo podobają mi się zdjęcia, ciepłe barwy, takie pełne radości... no śliczne. :) Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnego weekendu. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje przepisy, są rewelacyjne i bezproblemowe w wykonaniu. Lubię ciasta z dodatkiem oleju, są pulchniejsze od tych z dodatkiem masła (margaryny nie używam). Ten przepis (pozwolę sobie) trochę zmodyfikować: zamiast pudru ozdobię kruszonką. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuńModyfikuj do woli - w kuchni nie ma ograniczeń :) Dziękuję za bardzo miłe słowa uznania. Poprawiły mi humor na cały dzień :)Pozdrawiam :)
Usuń