Jak zapewne nie raz już wspominałam, nie lubię wieczorami pisać postów. Tym razem jednak wielkie zaległości sprawiły, że jestem zmuszona zasiąść o późnej dla mnie porze i w końcu ruszyć z przepisami, które od dawna czekają w kolejce.
W tym roku domowe lody biorą górę nad tymi kupnymi. Po pierwsze, mogę sobie skomponować dokładnie takie lody, na które mam ochotę. Po drugie, kupne lody już dawno... przestały mi smakować... Po trzecie, robiąc domowe lody wiem co podaję swojej rodzinie. W moich składnikach na pewno nie znajdzie się syrop glukozowo - fruktozowy, polepszacze smaku czy inne zbędne E - dodatki.
No i kolejne lody powstały zupełnie przypadkowo. Kupiłam słoiczek tahini z myślą o zupełnie innym przepisie, a później stwierdziłam, że użyję jej jednak do lodów ;)
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki tahini
- 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Mleko mieszamy z tahiną. Do masy mlecznej dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy łopatką aż składniki się połączą. Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalki najlepiej na całą noc. Po około 2 godzinach należy lody wymieszać, aby rozbić ewentualne kryształki lodu.
Pycha ☺☺
OdpowiedzUsuń