19.7.19

Sernikobrownie z wiśniami



Pozostajemy w kręgu słodkości. Pierwszy raz upiekłam brownie. Byłam szalenie ciekawa, jak smakuje to zakalcowate ciasto, którym tak wiele osób się zachwyca. Swoją wersję przygotowałam z serem (wyszło zatem sernikobrownie) i dodałam świeże wiśnie, którymi w tym roku hojnie obdarzyli mnie rodzice. 



Źródło (z moimi zmianami) - (klik)

Blaszka 25x30cm

Składniki:

Brownie:
  • 200 g czekolady deserowej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 150 g mąki
  • 400 wydrylowanych wiśni

Masa serowa:
  • 500 g sera na sernik
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny


Brownie: W garnku, na małym ogniu, rozpuścić masło z cukrem. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić na chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszać. Lekko przestudzić i dodać jajka. Wymieszać i wyspać mąkę oraz kakao.

Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej zmiksować ze sobą; niezbyt długo, tylko do ich połączenia. 

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wlać masę serową. Można za pomocą patyczka do szaszłyka lub widelcem zrobić kilka wzorków. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Wystudzić.


Podobne Posty:

1 komentarz:

  1. o jejciu, jejciu, jak to się stało , że przegapiłam taką pyszność. Jednak, co się odwlecze, to nie uciecze. Kusicielko miła dziękuję za wpis. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen