Rześkie poranki, słoneczne dni i burzowe po południa.
Stragany pełne młodych warzyw i sezonowych owoców.
W polu kołyszące się zboża i łąki pełne ziół.
Lipiec.
Znowu kuszę Was słodką propozycją ale cóż począć, kiedy wkoło tyle owoców do wykorzystania.
Mój dzisiejszy sernik powstał w ramach konkursu, w którym biorę udział. Motywem przewodnim są maliny oraz czekolada - ciemna i biała. I jeszcze jeden ciekawy dodatek - ryż preparowany (kto właśnie myślami powrócił do dzieciństwa i tzw. szyszek? ;)) Jestem ciekawa, jak Wam się podoba? :)
Na początku nie miałam zamiaru brać udział w konkursie. Jednak za namową męża w ostatniej chwili skomponowałam swój przepis. Myślę, że bardzo udany. Jestem z niego bardzo zadowolona bo nie tylko dobrze smakuje, ale i wygląda. Ozdoby z czekolady możecie wykonać samodzielnie lub je po prostu pominąć. Dla zainteresowanych ozdoby wykonałam z białej czekolady z dodatkiem czerwonego barwinka spożywczego. A część malin dla ozdoby potraktowałam złotym barwikiem w pyłku.
Ser z mascarpone President jest rzeczywiście bardzo aksamitny i sernik z jego dodatkiem wyszedł niesamowicie kremowy. Nie wymaga już dodawania tłuszczu. Malinowy mus orzeźwia i przełamuje słodycz sernika, a chrupiący spód stanowi kontrast dla kremowego wierzchu.
Tortownica 26 cm
Składniki:
Spód:
- 50 g ryżu preparowanego
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g deserowej czekolady
Sernik malinowy:
- 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President
- 250 g malin
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Mus malinowy:
- 500 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka malinowa
Sernik czekoladowy:
- 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja:
- 150 g białej czekolady
- czerwony barwnik spożywczy
Spód: Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i wymieszać dokładnie z ryżem. Masą wyłożyć dno tortownicy lekko ją dociskając. Włożyć do lodówki na około 30 minut aż spód stężeje. Następnie wyjąć i ściągnąć folię. Ponownie ułożyć w tej samej tortownicy wyłożonej tym razem papierem do pieczenia. Na czas przygotowania pozostałych mas przechowywać spód w lodówce.
Mus malinowy: Tortownicę o średnicy 24 cm (mniejsza od wyjściowej) wyłożyć folią spożywczą. Maliny wsypać do garnka i dodać cukier. Gotować na małym ogniu aż się rozpadną a następnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Maliny ponownie zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nich galaretkę. Wystudzić i przelać do tortownicy. Włożyć do lodówki do stężenia.
Sernik malinowy: Maliny wsypać do garnka i na małym ogniu gotować, aż się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Wystudzić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić do napęcznienia. W misce wymieszać ser z cukrem pudrem. Następnie dodać maliny i wymieszać. Żelatynę podgrzać w celu jej rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i przelać na ryżowy spód. Włożyć do lodówki.
Gdy sernik malinowy stężeje, wówczas na wierzch kładziemy mus malinowy (który stężał w lodówce i z którego wcześniej ściągamy folię) zachowując odstęp przy rancie. Ponownie wkładamy do lodówki.
Sernik czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia. Ser wymieszać w cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Dodać roztopioną czekoladę. Żelatynę podgrzać w celu jej rozpuszczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na mus malinowy i cały sernik schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).
Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać barwnik i wymieszać. Wykonać dowolne dekoracje (ja swoje tworzyłam na folii do segregatora). Schłodzić i ozdobić sernik przed podaniem.
Przepis bierze udział w konkursie:
O jejku, przepiękna ta fantazja! :)
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki. Czekam na informację o wygranej. Pozdrawiam, Andula
OdpowiedzUsuń