Trochę powiewa nudą ostatnio na blogu, ponieważ dodaję przepisy na same słodkości. Jednak zapewniam, że niebawem wszystko wróci do normy i zachwiana równowaga wróci do porządku. Owa monotematyczność postów wynika z tego, że staram się nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy, zanim stracą ważność (raczej nikt nie sięgnie po wiśnie we wrześniu - no chyba, że ze słoika).
To ciasto znalazłam tutaj (klik) i kiedy upiekłam je pierwszy raz wiedziałam, że niebawem pojawi się ponownie na stole. Ciasto jest bardzo wilgotne - to za sprawą śmietany i oleju. Aromatyczne i kwaśne wiśnie idealnie komponują się z ciemną czekoladą. Nie dodawajcie jej jednak za dużo. Ilość podana w przepisie w zupełności wystarczy (za pierwszym razem dodałam jej więcej i zdominowała smak ciasta).
Tortownica 24 cm
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 250 ml oleju
- 200 g kwaśnej śmietany
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady deserowej
- 400 g wydrylowanych wiśni
Jajka ubić z cukrem, solą i cukrem waniliową na pusztą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Nie przerywając mieszania powoli wlewać olej, a później dodać śmietanę. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać posiekaną na małe kawałki czekoladę i wymieszać łopatką. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć wiśnie, delikatnie je wciskając w ciasto. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Witam serdecznie. I oto przepis dla mojego podniebienia: ciasto z olejem :). Już wiem co zrobimy na weekendowe spaotkanie. Dziękuję serdcznie, Andula
OdpowiedzUsuń