niedziela, 9 sierpnia 2015

Sałatka gyros z ogórków i cukinii


U mnie 38 stopni w cieniu...
Czuję, że się roztapiam :P
Niczym bałwan w pierwszych wiosennych promieniach słońca:P
Całe szczęście nie muszę zbyt dużo stać przy garach i kiedy tylko mi czas na to pozwala lecę w podskokach nad wodę. U Was też takie tropikalne upały?

Sałatkę zdążyłam akurat zrobić przed tymi uciążliwymi upałami. Przepis pochodzi z tej strony (klik), zmieniłam tylko proporcje. Gorąco Wam ja polecam, bo mi bardzo smakowała, a nie jestem fanem ogórkowych przetworów (co innego M, które pochłania je kilogramami). I coś czuję, że na stałe wpisze się do mojej listy przetworów :)


Składniki:
  • 1 kg ogórków
  • 1 kg cukinii
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  •  40 dag cebuli
  • 2,5 łyżki soli
  • 30 dag cukru
  • 6 łyżek oliwy
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 szklanka octu
Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plastry. Jeśli macie dużą cukinię, z grubą skórką, to należy ją obrać, wydrążyć środek a następnie pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do warzyw dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać olej i wsypać przyprawę do gyrosa. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Następnie dodać cukier i ocet i dobrze ze sobą wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ponownie odstawić, tym razem na 12 godzin. Po tym czasie wkładać sałatkę do słoików i zalać zalewą, która się wytworzyła. Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.




13 komentarzy:

  1. Kolejny świetny przepis, uwielbiam przyprawę gyros, więc taka sałatka musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też tropiki.
    a ogórki ciekawe, takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam przetworów z cukinii. Wygląda bardzo smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa sałatka, takiej nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy na 2 kg ogórków i cukini ilość zalewy taka sama czy zrobić podwójną porcję

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli robisz podwójną porcję, wówczas należy podwoić wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za odpowiedź , pozdrawiam z Podlasia .

    OdpowiedzUsuń
  8. Już mam tyle ogórkowych przetworów, że nie wiem kto to zje, ale porcyjkę przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się, że sałatka posmakowała..Mogę "skraść" zdjęcie? Wraz z linkiem do Twojego bloga umieściłabym w galerii na moim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takich nie jadłam, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...