U mnie 38 stopni w cieniu...
Czuję, że się roztapiam :P
Niczym bałwan w pierwszych wiosennych promieniach słońca:P
Całe szczęście nie muszę zbyt dużo stać przy garach i kiedy tylko mi czas na to pozwala lecę w podskokach nad wodę. U Was też takie tropikalne upały?
Sałatkę zdążyłam akurat zrobić przed tymi uciążliwymi upałami. Przepis pochodzi z tej strony (klik), zmieniłam tylko proporcje. Gorąco Wam ja polecam, bo mi bardzo smakowała, a nie jestem fanem ogórkowych przetworów (co innego M, które pochłania je kilogramami). I coś czuję, że na stałe wpisze się do mojej listy przetworów :)
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1 kg cukinii
- 1 opakowanie przyprawy gyros
- 40 dag cebuli
- 2,5 łyżki soli
- 30 dag cukru
- 6 łyżek oliwy
- 1/2 główki czosnku
- 1 szklanka octu
Kolejny świetny przepis, uwielbiam przyprawę gyros, więc taka sałatka musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńu mnie też tropiki.
OdpowiedzUsuńa ogórki ciekawe, takiej wersji jeszcze nie jadłam.
też ją zrobię :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam przetworów z cukinii. Wygląda bardzo smacznie:-)
OdpowiedzUsuńCiekawa sałatka, takiej nie jadłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńCzy na 2 kg ogórków i cukini ilość zalewy taka sama czy zrobić podwójną porcję
OdpowiedzUsuńJeśli robisz podwójną porcję, wówczas należy podwoić wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź , pozdrawiam z Podlasia .
OdpowiedzUsuńJuż mam tyle ogórkowych przetworów, że nie wiem kto to zje, ale porcyjkę przygotuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka posmakowała..Mogę "skraść" zdjęcie? Wraz z linkiem do Twojego bloga umieściłabym w galerii na moim blogu.
OdpowiedzUsuńProszę, nie ma problemu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, muszę kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają na pewno się skuszę
OdpowiedzUsuńNigdy nie pasteryzuję tak długo sloików z ogórkami (jedynie 5 min.od zagotowania). Sa smaczne i chrupiące ☺
OdpowiedzUsuń